În acest an, a fost aprobată împușcarea a patru exemplare de urs. Se estimează că sunt circa 880 de urși, în județ! Câte pagube au produs?
Până la mijlocul lunii trecute, la nivelul județului nostru, au fost aprobate autorizaţii, conform Ordinului nr.410/2008 pentru recoltare specii protejate în urma obținerii derogărilor de la statutul de protecție, pentru 4 exemplare de urs. În județ, au fost raportate și uciderea accidentală a 3 urși, exemplarele fiind predate de către gestionarii fondurilor de vânătoare, după caz, laboratorului autorizat al DSVSA -Năsăud sau către alți operatori economici autorizați în afara județului, în vederea incinerării.
Centralizatorul efectivelor de speciile protejate evaluate pe raza județului Bistrița – Năsăud arată că sunt 879 de exemlare de urs faţă de 797 anul trecut, 267 de exemplare de lup faţă de 258 anul trecut, 91 de exemplare de râs și 401 exemplare de pisică salbatică.
În acest context, merită amintit și faptul că acele Comisii pentru constatarea pagubelor, evaluarea acestora şi răspunderii civile conform HG nr. 1679/2008 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor prevăzute de Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, au avut de lucru la 82 de pagube provocate de urs, 20 pagube provocate de lup, 10 de mitreț, 4 de cervide și 2 de șacali.
Directorul executiv al APM Bistrița-Năsăud, Sever Roman, a prezentat, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, și datele privind autorizaţiile pentru recoltarea de exemplare din specii neprotejate – admise la vânătoare. Este vorba despre căprior – 578 exemplare, cerb nobil – 80, vulpe – 977, mistreţ – 586, jder de copac - 48, iepure de câmp – 632, fazan – 1150 și cioară grivă – 544.
Pentru cocoș de munte – care se recoltează în perioada 1 septembrie – 30 noiembrie 2022 – au fost aprobate 6 exemplare de la 5 gestionari ai fondurilor de vânătoare, fiind 2 solicitări pentru 3 exemplare. Asociaţia „Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor” județul Brașov a solicitat în instanță suspendarea Ordinului Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 2482/2022 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru specia cocoș de munte (Tetrao urogallus) pentru perioada septembrie – 30 noiembrie.
Prin Hotărârea nr. 150/10.11.2022, în dosarul nr. 553/64/2022, Curtea de Apel Brașov a admis cererea de suspendare a executării dispozițiilor ordinului în cauză, motiv pentru care solicitările depuse la APM Bistrița-Năsăud au fost suspendate conform dispozițiilor MMAP, a explicat directorul executiv al APM BN.
Altfel, la nivelul județului, în acest an, au fost capturate accidental 2 berze, un şorecar, o cucuvea, o lebădă. În cazul capturilor accidentale, urmare a constatărilor efectuate de un medic veterinar și în funcție de starea de sănătate, fie au fost eliberate în mediul lor natural, fie au fost predate unor centre de reabilitare autorizate: MILVUS GROUP Târgu Mureş sau Centrul pentru reabilitarea berzelor Moara de Vânt ZOOPARC-Săliștea de Sus, județul Cluj.
Citiţi şi:
- Vezi câţi urşi, lupi, râşi şi pisici sălbatice sunt prin pădurile judeţului!
- Opt exemplare de urs recoltate în acest an, din cele peste 900 numărate în Bistrița-Năsăud!
- Din pădurile bistriţene, statistic, într-un an a dispărut doar un râs
- APM BN: În acest an, au fost emise autorizaţii de vânătoare pentru un singur urs şi doi lupi! Cote mai mari la cerbi, căpriori, vulpi şi mistreţi
- Statisticile: Urşii, lupii, pisicile sălbatice şi râşii s-au înmulţit „peste numărul optim” în Bistriţa-Năsăud
Adaugă comentariu nou