Preţuri mici, bube mari

Second-hand-urile, sancţionate de Protecţia Consumatorilor

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bistriţa-Năsăud a aplicat 16 amenzi contravenţionale, în cuantum de 19.000 lei, şi nouă avertismente, în urma controlului derulat, în perioada 12 mai – 4 iunie, la un număr de 25 comercianţi de articole textile purtate sau uzate. Potrivit comisarului şef Dina Suciu, în urma verificărilor s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a unor mărfuri în valoare de 4.200 lei.

Conform aceleiaşi surse, comercializarea articolelor de îmbrăcăminte purtată sau uzată şi a articolelor textile purtate sau uzate se făcea fără a se putea dovedi ca acestea au fost supuse operaţiunilor de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie efectuate de persoane fizice sau juridice specializate în domeniu şi fără a fi însoţite de un document distinct pentru fiecare lot, care să certifice efectuarea operaţiunilor menţionate. Mai mult, documentul de dezinfecţie nu mentiona toate elementele obligatorii prevăzute de legislaţia în vigoare (numele/denumirea şi adresa/sediul persoanei fizice sau juridice care a efectuat operaţiunile de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie; tipul operaţiunilor efectuate şi data efectuării acestora; denumirea comercială a produselor biocide utilizate la operaţiunile efectuate). Proprietarii de second-hand-uri nu au putut face dovada sortării lunare a mărfurilor în funcţie de gradul de uzură, aşa cum prevede legea, şi nici a fasptului că deşeurile sunt predate unei firme specializate.

Firmele nu au aveau evidenţe lunare scrise a intrărilor şi a ieşirilor acestora conform HG 163/2007 privind introducerea pe piaţă, comercializarea şi distribuirea gratuită a articolelor de îmbrăcăminte purtată sau uzată şi a articolelor textile purtate sau uzate. De asemenea, agenţii economici nu au respectat legislaţia privind efectuarea promoţiilor, existând oferte promoţionale în care nu era cuprinsă perioada ofertei, stocul de marfă disponibil etc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5