Silivaşu de Câmpie, locul unde jocul este la el acasă

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, centrul Judeţean pentru Cultură, Primăria şi Consiliul Local Silivaşu de Câmpie au organizat ediţia a 41-a a Festivalului cântecului şi jocului de pe Câmpie. Manifestarea a debutat cu parada portului popular românesc, după care, pe scena amenajată în parcul central, a cântat muzica militară a Garnizoanei Bistriţa, dirijor Marian Vancea.
Preoţii Vasile Pintea din Silivaş şi Ioan Cosma din Urmeniş au săvârşit un Te Deum, la care au fost prezente şi oficialităţile locale şi judeţene, amintind aici pe prefectul Ioan Ţintean, subprefectul Ovidiu Frenţ, vicepreşedinţii CJ – Alexandru Pugna şi Dorin Popescu, deputaţii Stelian Dolha şi Daniel Suciu, senatorii Ioan Deneş şi Dorin Dobra, directorul Finanţelor Publice – Crin Pântea, directorul CJC BN – Gavril Ţărmure, primarul Lechinţei – Romeo Florian. Primarul comunei, Ioan Cămărăşan, a vorbit, în discursul său, despre istoricul festivalului şi specificul jocului de pe Câmpie. Un punct aparte l-a constituit momentul de reculegere în memoria dansatorilor din Silivaş, precum şi a maestrului Corneliu Octavian Botoş, apropiat de aceste meleaguri.
Au fost prezente formaţiile din Silivaşu de Câmpie (coregraf Aurel Muntean), cu trei generaţii de dansatori, readucând pe scenă jocul tradiţional de la şură; ansamblul din Urmeniş (coregraf Aurel Munteanu), cu două generaţii; ansamblul Şicar Roma din Sânpetru de Câmpie, formaţia de dansuri Floricica de pe Tău - Fărăgău Mureş; formaţia Graiul Câmpiei din Sărmaşu. De asemenea, pe scenă au evoluat ansamblurile folclorice Plaiurile Bârgăului (coregraf Valentin Ciurea, director Ioana Suciu, conducerea muzicală Dumitru Ciupa), Cununa de Sânziene din Dipşa (coregraf Nicu Corci, solist Alexandru Rus), ansamblul Doiniţa al Cercului Militar Bistriţa (coregraf Aurel Muntean, director Marcel Avram), Doina Rebrei (coregraf Dănuţ Podobea, alături de solista Mina Buga), ansamblul Sălăuţa din Telciu (coregraf Ioan Simionca), formaţia de dansuri populare Mlădiţe Someşene din Cociu (instructor Silviu Băban). Invitat special a fost ansamblul profesionist Dor Românesc al CJC BN, cu soliştii Domnica Dologa, Ioan Dordoi, Felix Gălan, Mirela Petruş, Veronica Bălan, Alina Ceuca, Ionel Dejan, conducerea muzicală Mihai Spân.
Coordonatorii proiectului, din partea CJC, au fost maestrul coregraf Ioan Simionca şi şeful Serviciul Cercetare – Emilia Ometiţă, cea care a şi prezentat tradiţionala manifestare.

Comentarii

08/07/13 21:45
felicica

au venit politicienii sa faca politica,s/a umplut scena de ei, doar silivasenii numai de asta le arde, vin doar in astfel de imprejurari, ca in rest nu-i intereseaya de viata lor....

09/07/13 20:06
paduraru

nu au venit sa faca politica...targul acesta se compara cu cel de anul trecut? ala a fost targ politizat, nu acesta! fostul primr, burtosul de sabau a schimbat data targului, la pus inainte de alegerile de primar si si-a invitat toata satra portocalie in frunte cu olteanu, dar se pare ca nu la ajutat. a-ti mai vazut voi targ in ziua de Rusalii? de 41 de ani targul la silivas a fost in ultima duminica din iunie, dar burtosul face minuni, a reusit sa strice inca un lucru care aducea autenticitate comunei Silivasu de Campie! felicitari pentru proastele decizii, domnule jidan!

10/07/13 00:13
sabau ioan

Ma numesc Ioan Sabau , si nu ma ascund sa imi spun numele asa cum faci tu .
Dupa parerea mea , esti un mare prost , chear daca tu te consideri altfel.
Calitatea festivalului de anul trecut a fost mult superioara celei din acest an .
La festivalul de anul trecut , au participat artisti consacrati si de remune , nu ca in acest an doar cateva formatii de dansatori.
Discutati cu oamenii din sat , care festival a fost mai frumos si atunci va veti convinge de minciunile pe care le spuneti.
Daca festivalul era programat in fiecare an in ultima duminica din luna iunie , de ce in acest an nu s-a respectat traditia .
Calitatea unui festival nu este numarul de dansatori care participa ( pentru ca poti invita cati doresti ) , ci calitatea si recunoasterea artistica a celor care participa ( atat solisti vocali cat si formatii artistice de dansatori ).
Niciodata eu nu am cheltuit cu un festival mai mult de 4.000 lei.
In acest an s-au cheltuit 15.000 lei .
Satra portocalie despre care vorbesti tu , a adus in Silivas 500.000 lei ( 5 miliarede lei vechi ) , satra aceasta ce a adus ?
Ce am stricat eu in Silivas ? se vede cu ochiul liber , datorita mie exista scena acoperita care va protejat de ploaie duminica noaptea.
Datorita mie , exista trotuare , iluminat public chear si la Fanate , unde nimeni nu s-a gandit ca si acei oameni fac parte din comuna Silivas.
Datorita mie , aveti asfalt in tot satul .
Daca esti un om de caracter , vino sa facem o confruntare fata in fata , sa vedem cine minte si cine spune adevarul .
Nu uitati ca este usor sa ajungi in varful piramidei , dar este mult mai greu sa te mentii acolo.

10/07/13 18:01
urechila

ce istet esti, sa nu te deochi, si tu sti de autenticitate si de rusali, la voi in religie nu se practica astfel de evenimente, mincinosul face minuni a pus targul in iulie, se pare domnule padurar ca si acesta a facut minuni daca tu asa spui, felicitari pentru proastele decizi dl. mincinos.

11/07/13 21:31
CATRE SABAU

Hahaha…!!! In sfarsit am onoarea sa vorbesc cu dumneavoastra, domule PORTOFEL!!! Iti zic asa, pentruca dupa porecla te cunoaste mai multa lume!!! O sa ma chinui sa va raspund la fiecare afirmatie, exclamatie sau intrebare,chiar daca tu nu faci distinctia intre ele,… defapt este foarte usor si-mi face o deosebita placere sa va raspund, deoarece “prostul si din groapa te priveste de sus”!
“Dupa parerea multora”: esti un mare hot, un jidan, un talhar,un prost si mincinos, un burtos care se scarpina in fund; chiar daca scarpinatul in fund este un tic nervos de-al dumnitale, nu poate trece fara observatie si fara a fi ironizat! toata lumea radea de tine, nu aveai prestanta de primar!
... daca tu te consideri altfel, toata lumea te vede dupa “parerea multora”
” Pe bani si ursul joaca”-dupa 8 ani in care mafia pdl-ista a tras sforile in judetul B-N nu ma mira faptul ca de campanie, au reusit sa aduca cativa artisti de renume in Silivas cu gandul de a mai castiga un mandat, dar in restul anilor in care a-ti fost primar, ce artisti consacrati a-ti adus la Silivas? V-au incantat melodiile la adresa primarului cantate de acesti artisti consacrati? Cati bani a-ti dat artistei Sava Negrean anul trecut? 3000 de euro, hmmm…asta inseamna cam 12.000lei!
-cand domnul sabau a schimbat data targului punundu-l in ziua de Rusalii, la cultura sa inregistrat o alta comuna in data respectiva, Silivasul anul acesta fiind nevoit sa aleaga o alta zi in care sa se tina targul, ultima duminica din iunie fiind ocupata!
-din burta dumneavoastra mare se pot scoate astfel de sume incredibile? Cei care au cel mai mic dubiu in legatura cu gestionarea si cheltuirea banilor publici puteti merge la primarie si sa cereti lamuriri! Justificati-va sumele pe care le-ati spus, domnule sabau! Si eu pot sa spun ca la acest targ s-au cheltuit 25.000 lei! Nu aveti nici-o acoperire la cele spuse!
-hahaha, ce teapa ai luat cand ai fost c..rva politica si te-ai mutat de la un partid la altul pentru bani ca sa-ti astupi gaurile si datoriile! Pacat ca nu ai ridiat intrebarea: ce sa facut cu acesti bani? Dar in mare, tot o sa spun: Datorii –puna si gazul la caminul nou a ramas neplatit, era sa ramana o peroana in timpul pregatelilor pentru botez fara gaz la camin deoarece au venit si au scos contorul, unde s-a mai vazut asa ceva?, fantana arteziana neplatita, abonamente neplatite (cele mai mici datorii), ce sa vorbim de pavaj sau scena unde s-au cheltuit sute de milioane!Cum ai putut dumneata conduce primaria 4 ani de zile fara a cunoaste cele mai mici notiuni de economie administrativa?
-din pacate pentru multa lume, acoperisul scenei nu i-a scutit de ploaie! Cat a costat scena respectiva?undeva in jur de 600 milioane vechi! Poti bineinteles sa contrazici aceasta suma, dar ea in realitate ramane scrisa alb pe negru i-ar tu nu o sa poti pune capul linistit pe perna niciodata!
-La fel si cu iluminatul public si cu trotuarul! Intrebatil pe muncitorul (sta langa moara veche care nu mai functioneaza, nu vreau sa dau nume) cu cat a fost platit dansul si cat a platit primaria pentru lucrarea de pavaj din central comunei! Este o diferenta destul de mare pe metrul patrat! In buzunarele cui au intrat acesti bani?
-hahaha…nu ai inceput nici un proiect benefic pentru comuna noastra in timpul cat ai fost primar, puna si cel mai prost isi poate da seama ca de la etapa de elaborare a unui proiect puna la aprobare,finantare si executare in cele din urma, este cale lunga de cativa ani!Nu toti silivasenii sunt prosti! Proiectul in care sunt cuprinse: asfaltarea, canalizarea si caminul cultural au fost elaborate de actualul primar si de Dambean Ioan, tu nu ai facut altceva decat sa ti o amarata de licitatie in care ai inmanat lucrarea unei firme apropiate tie si carora le-ai platit miliarde in avans i-ar acuma nu au bani sa termine lucrarea! Cum poti minti in halul acesta, ca “datorita mie este asfalt in Silivas!” Cel mai important proiect al domnului Sabau a fost cel de la Racovitanu dupa pierderea alegerilor, asteptam cu nerabdare sa se finalizeze!
Un jidan ca dumneata nu cunoaste termenul de caracter, i-ar daca vrei o confruntare, ma poti trezi la orice ora din zi sau noapte, deoarece adevarul este doar unul!
“Un prost poate pune mai multe intrebari intr-o ora decat poate raspunde inteleptul in 7 ani”

13/07/13 02:31
sabau ioan

D- nule eu nu ma ascund in spatele nici unui nume asa cum faci dumneata.
Trezeste-te la orice ora doresti si vino sa stam de vorba.
Atata timp cat eu nu te-am jignit si poreclit pe tine , nici tu nu ai nici un drept sa o faci .
Probabil ma voi adresa unui avocat si voi deschide o actiune in justitie impotriva dumitale.O sa vad atunci cat esti de cocos.
Ca sa iti raspund la intrebari :
1. in fiecare an am avut la festival artisti consacrati
2. nu din bugetul primariei am platit-o pe d-na Sava
3. proiectul acesta l-am inceput eu , si se poate verifica
4. domnul primar are datoria sa-l termine
5. firma fantoma despre care vorbesti - a fost declarata castigatoare de catre domnul ex. viceprimar - pe atunci PRESEDINTELE comisiei de selectare a ofertelor.
6. cei 500.000 lei ( cinci miliarde) au intrat in bugetul comunei dupa ce eu nu mai eram primar
7. pentru toti banii cheltuiti , exista in primarie dosare de investitii ( cu facturile aferente fiecaruia)
8. factura care s-a platit in acest an pentru masa de la targ este de 6.000 lei si se afla in primarie
9 . factura pentru artificii este de 2.500 lei + TVA = 3.100 LEI si se afla la primarie
10. cultura a subventionat festivalul din acest an cu suma de 5.000 lei
FACETI UN CALCUL !!
11. acoperisul scenei nu a costat 600 milioane lei vechi , a costat 290 mil lei vechi , si dosarul obiectivului se afla la primarie ( verificatil).
12. daca si gazul la un camin cultural reprezinta o datorie , atunci tu inca nu ti-ai sters muci de la nas.Gazul se plateste lunar , acesta nu ramane cu datorii .Daca nu a fost platit , a fost vina actualului primar , care trebuia sa-l puna pe contabil sa-l plateasca.
13. nu incercati sa spuneti ca acest proiect este meritul actualului primar.
Probabil finalizarea lui , va fi merutul actualului primar.
Nu va fie frica , oameni vad si vorbesc.
Nu va insusiti merite care nu va apartin.
Dati dovada de oameni cu bun simt , dati dovada de oameni cu caracter.
Dumnezeu ne va judeca pe fiecare ( dupa plata si rasplata ) - inteleptule.

13/07/13 23:32
sil

ce bine ca te stii hahai altceva nimic pe tine nu te vezi sti doar sa poreclesti pe toata lumea d-sorule Ioooooo, nici daca ai fi primar nu ai stii atatea prosti pe care le-ai scris,asculta cantecul lu iCristian Pomohaci,,a fi om e lucru mare a fi domn e o intamplare, se vede intelepciunea ta prin ceea ce ai scris mai sus, pacat ca dumnezeu nu ne da pe loc ceea ce meritam si doar cand el considera ca este momentul.Felicitari ai nota zero taiant in pastru, la aceasta lucrare.Ne intalnim la sesiunea urmatoare.

02/02/20 06:50
Aiurel

Îl cheamă Doruț Podobea, nu Dănuț!
Oare ce mai face? Nu l-am mai văzut de aproape 40 de ani.
Bune gânduri, de departe (dacă mai ajunge pe-aici, că și articolul ăsta-i vechi, de șapte ani)!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5