Simulare la BAC, clasa a XII-a: Peste 51% dintre elevii bistriţeni promovează la Limba română

• Proba obligatorie – istorie sau matematică - rămâne o problemă

Ministerul Educaţiei Naţonale a centralizat datele privind rezulatele probelor susţinute în cadrul simulării naţionale pentru examenul de Bacalaureat, atât pentru elevii clasei a XI-a, cât şi pentru elevii clasei a XII-a.

          Iată cum arată situaţia pentru Bistriţa-Năsăud!

Clasa a XII-a:

Limba română: 2262 elevi prezenţi – 1162 au luat note peste 5 – 51,37%

Limba maternă: 56 elevi – 46 au luat note peste 5 – 82,14%

Proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie): 2229 elevi- 970 au luat note peste 5 – 43,52%

Proba la alegere a profilului  - 2171 elevi – 1247 au luat note peste 5 – 57,44%

          Cu o singură excepţie, la proba de limba română, procentele notelor peste 5 sunt mai mari în Bistriţa-Năsăud decât media naţională.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educaţiei Naţionale, la nivel naţional, elevii clasei a XII-a au obţinut note peste 5, astfel: 52,8% la Limba română, 67,78% la Limba maternă, 42,51% la proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) şi 53,92% la proba la alegere a profilului.

***

Pentru clasa a XI-a, rezultatele sunt ceva mai slabe, poate şi pentru că un asemenea examen a fost o noutate. Astfel, la Limba română din cei 2671 elevi, doar 1150 au reuşit să obţină o notă mai mare de 5, reprezentând 43,06%. În ceea ce priveşte limba maternă, din cei 93 elevi, 74 au luat note peste 5, adică o “promovabilitate” de 79,57%. La proba obligatorie a profilului, doar 949 din cei 2565 elevi au luat note peste 5, adică 37%.

          La nivel naţional, situaţia pentru clasa a XI-a se prezintă astfel: la proba de Limba română - 44,22% dintre elevi au luat note peste 5, la proba pentru Limba maternă - 62,42%, iar la proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) - 36,32%.

         ***

       Scopul organizării de către MEN a simulării probelor scrise de Bacalaureat, atât pentru clasa a XI-a, cât şi pentru clasa a XII-a, este, pe de o parte, familiarizarea elevilor cu rigorile acestui tip de examen, iar pe de altă parte, de a ajuta elevii să conştientizeze nivelul de pregătire, înainte de Bacalaureat, şi de a lua măsuri în consecinţă pentru îmbunătăţirea rezultatului final. Noutăţile pe care MEN le-a adus în acest an au fost (1) includerea elevilor de clasa a XI-a în cadrul simulării şi (2) faptul că subiectele pentru probe au fost unice, la nivel naţional. Subiectele au fost diferenţiate, în funcţie de filieră, profil şi specializare, şi au fost realizate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, în conformitate cu modelele de examen publicate încă din luna noiembrie 2013 pe site-ul www.edu.ro.

     Elevii clasei a XI-a nu au susţinut proba la alegere, având în vedere că aria de acoperire disciplinară în clasa a XI-a nu este similară celei de clasa a XII-a. De asemenea, elevii clasei a XI-a au susţinut proba la Istorie (proba obligatorie a profilului) în baza programei parcurse pentru clasa a XI-a, şi nu a XII-a, aşa cum se procedează în cadrul examenului naţional de Bacalaureat.

          Rezultatele obţinute la simulările naţionale din anul şcolar 2013-2014 nu vor fi trecute în catalog, dar sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5