SOS Copiii Romi – 150 de locuri în licee şi 62 în şcolile profesionale din Bistriţa-Năsăud

În fiecare an, Partida Romilor Pro-Europa, sucursala Bistrița-Năsăud, încheie un protocol de colaborare, cu Inspectoratul Școlar Județean BN, privind buna colaborare și accesul în scoli pentru a informa tinerii despre locurile special destinate elevilor de etnie romă. Potrivit consilierului judeţean Emil Neia Lăcătuș, în aceste zile, Partida Romilor va demara o campanie de informare a romilor cu privire la dreptul lor de-a învăța în școli pe aceste locuri speciale, fiind vorba de licee și școli profesionale.

”În Campania noastră va fi implicat un grup de tineri romi care vor merge prin fiecare şcoală din judeţ şi în comunităţile de romi îmbrăcați în tricouri albe cu inscripția Noi îţi dăm recomandarea. Vă pot spune că în anul şcolar 2018 – 2019 sunt alocate 150 de locuri la toate liceele din județ, iar la școlile profesionale sunt 62 de locuri. În calitate de președinte al Partidei Romilor Bistriţa-Năsăud și de consilier județean, am rugămintea la toți directorii de şcoli din județ să îi informeze corect pe toți elevii de etnie romă care termină clasa a VIII – a despre aceste locuri destinate etiniei noastre, chiar să îi ajute să își poată alege corect liceul sau școala profesională, pentru că și ei au dreptul să își facă un viitor, școala și educația fiind singurele căi de succes în viață!”, spune, Emil Neia Lăcătuș.

Singurul criteriu care contează pentru a accede pe  locul dorit la liceu este media de admitere. Președintele romilor bistrițeni menţionează ca s-au primit broşuri de admitere în toate şcolile din judeţ, astfel încât parinţii şi elevii în perioada lunii mai să studieze oferta educaţională pentru licee şi şcoli profesionale şi să fie consiliaţi sau îndrumaţi să îşi completeze fişa de opţiune, explică Emil Neia Lăcătuș.

La depunere, dosarul trebuie să conțină cerere de înscriere, copie după actul de identitate, foaia matricolă clasele 5 – 8, adeverința cu media generală obținută, adeverința medicală de la medicul de familie și adeverința de apartenență etnica din partea Partidei Romilor Pro-Europa Bistrița-Năsăud.

Unde se depun dosarele?

Înscrierea și depunerea dosarelor se face la sediul Inspectoratului Școlar Județean, la inspectorul pentru minorități Denes Balazs sau la secretariat, data limită de depunere a dosarelor fiind 15 iunie 2018.

Repartizarea la licee și scoli profesionale va avea loc pe  data de 5 iulie 2018, în sala de ședința a Inspectoratului Școlar Județean.  Elevii care au rămas corigenți vor fi repartizați în a 2-a etapă, în data de  7 septembrie, dar nu vor mai beneficia de locurile destinate elevilor romi ca în prima etapă de repartiție.

La Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” din București sunt repartizate 10 locuri pe țară pentru romi, iar la Şcoala de Agenți de Poliție “Vasile Lascăr” din Câmpina sunt alocate un număr de  30 de locuri pentru romi, iar la instituția similară din Cluj-Napoca  “Septimiu Mureşan”, au fost repartizate 10 locuri pentru romi.

”Cei care termină liceul, și-au luat BAC-ul și provin din etnia romă, îi așteptăm la sediul PRPE Bistrița-Năsăud pentru a solicita eliberarea de adeverința de apartenență etnică. Și la studii superioare sunt alocate 612 locuri la nivel national din care 60 de locuri la Universitate Babeș – Bolyai din  Cluj-Napoca, pe diferite ramuri”, conchide președintele Partidei Romilor Bistriţa-Năsăud şi consilierul judeţean Emil Neia Lăcătuș.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5