Starea societăţii, prin ochii lui Victor Ştir
Volumul „Riscul rostirii şi tăcerii”, apărut la Editura StudIS, cuprinde opinii apărute în ultimii 10 ani sub semnătura lui Victor Ştir. Redactor la cotidianul „Mesagerul”, acolo unde publică săptămânal tablete în care oglindeşte starea societăţii de azi, Victor Ştir ne-a obişnuit, de-a lungul timpului, să prezinte opinii pe care le surprinde în imediatul zilei, dar şi în marile teme, care sunt prezente în viaţa noastră de ani buni. Neliniştile noatre sunt expuse aici prin texte care trag de multe ori la răspundere atât pe politicieni, care nu-şi mai apără ţara aşa cum trebuie, nefiind adevăraţi patrioţi, cât şi pe cei puşi vremelnic în anumite funcţii, unde doar de buna administrare a banului public nu se ocupă. De la sport la politică, de la cultură la umanitar, toate sunt prezente în cartea lui Victor Ştir, pe care o putem privi ca pe-o arenă în care textele intră într-o competiţie a ideilor.
Remarcăm texte precum cel dedicat Înaltului Bartolomeu, în care Victor Ştir surprinde rolul Bisericii Ortodoxe, dar şi a înalţilor prelaţi. De altfel, Victor Ştir este un adevărat apărător al bisericii străbune, considerând că aici „liturghia este coborârea cerului pe pământ şi poate este şi treaptă pe care ne putem înălţa sufleteşte”. Vorbeşte şi despre scriitorii şi cărţile meleagurilor noastre, considerând că „Judeţul nostru nu duce lipsa de cărţi cu premii, intrate în tocătorul criticii, dar nici de subproducţii literare”. Citind aceste texte ne conturăm un portret al românului văzut de Victor Ştir, „firea românului este împăciuitoare, sufletul său nu poate păstra cu stăruinţă în fiinţa sa angrenajul producător devenind”.
Despre Ţinutul Secuiesc şi Marko Bela, despre ciupercăria politică românească care se înmulţeşte şi nu avem soluţie de a o stârpi, despre spiritul rural, despre forfota din urbea noastră – Bistriţa, dar şi despre nume precum Florin Călinescu, Ioan Alexandru, Mihai Eminescu, Patapievici şi dincolo de toate, despre gândul unirii cu fraţii de peste Prut, vorbeşte Victor Ştir în cartea sa. O carte care este o frescă a societăţii în care trăim fiind ca o reflexie a diferitor nuanţe ale anilor de început de secol XXI.
Adaugă comentariu nou