Ştiri din TELCIU

Dispensarul medical modernizat

Lucrările de reparaţie capitală a dispensarului medical din localitatea Telciu, o comună mare, cu pretenţii şi oameni gospodari, începute în primăvara lui 2008 sunt pe cale de a se finaliza zilele acestea. Potrivit primarului, ing. Sever Mureşan, aceasta a fost posibil graţie unei investiţii de la bugetul local, în totalitate. A fost realizată mansardarea clădirii, fiind amenajate aici două apartamente de serviciu dotate cu toate utilităţile, pentru medicii specialişti. La parter vor funcţiona două cabinete de medicină de familie şi unul de stomatologie. Investiţia a costat bugetul local aproximativ 500.000 lei.

Olga Lucuţa

Cofinanţare de 234.000 euro pentru apă şi apă uzată

Aleşii locali ai comunei Telciu au aprobat studiul de fezabilitate aferent proiectului „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bistriţa-Năsăud” ai cărui indicatori tehnico-economici precizează că trebuie o cofinanţare din bugetul local în sumă de 234.000 euro. Proiectul, întocmit de consorţiul Pell Frischmann&Romair Consulting, parte integrantă a Aplicaţiei ce va fi finanţată prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu din Fondul de Coeziune – include investiţii pentru extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în valoare de 91 milioane euro, de el beneficiind peste 155.000 de locuitori ai judeţului din cadrul sistemelor zonale de alimentare cu apă Bistriţa, Năsăud, Beclean, Sângeorz-Băi, Maieru şi Telciu. Aceste lucrări constau în: captare de apă, conducte de aducţiune (92, 282 km), înfiinţarea unor staţii de tratare a apelor uzate, de montare a unor rezervoare de înmagazinare a apei potabile, staţii de tratare a apei menajere, dar şi de reabilitare. Totalul reţelelor de distribuţie va fi de circa 93,877 km, în timp ce acelea de canalizare vor fi de 99,392 km. Am mai aflat de la primarul Sever Mureşan, că valoarea totală a investiţiei, cu TVA cu tot, se ridică la 57 milioane de euro, Consiliul Judeţean cofinanţând cu un cuantum de 1,81%, adică peste 700.000 euro.

Olga Lucuţa

Parcuri şi locuri de joacă pentru copii

Administraţia comunei Telciu va depune, în cel mai scurt timp, la forurile competente, un proiect tehnic referitor la înfiinţarea unor parcuri şi locuri de joacă pentru copii atât în centrul comunei, cât şi în satele aparţinătoare Bichigiu şi Telcişor. Primarul Sever Mureşan speră să obţină această finanţare în cadrul noii sesiuni de depunere a proiectelor cuprinse în Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi, având termen limită de depunere a dosarelor de finanţare data de 12 octombrie a.c.

Olga Lucuţa

La Telciu,

S-a dat acordul pentru cumpărarea terenului de fotbal

Aleşii locali întruniţi în şedinţa ordinară lunară şi-au dat acordul pentru cumpărarea terenului de fotbal din Telciu în vederea modernizării acestuia cu fonduri guvernamentale, fapt posibil datorită Programului naţional de dezvoltare a infrastructurii unor baze sportive din spaţiul rural.

Primăria comunei Telciu va plăti proprietarilor tabulari ai suprafeţei de 4235 mp, suma de 60.000 lei din bugetul local imediat ce va fi încheiat contractul de vânzare-cumpărare între părţi. Acest lucru este absolut necesar pentru a se definitiva documentaţia tehnică în vederea accesării fondurilor guvernamentale cu această destinaţie. Valoarea integrală a investiţiei, aşa cum prevede primarul Sever Mureşan, ar fi de aproximativ 750.000 lei, din care 500.000 lei vor veni de la bugetul de stat, urmând ca restul de bani să fie achitat de Consiliul Local Telciu.

Biserica dotată cu centrală termică

În aceste zile se lucrează de zor la realizarea anexei care va adăposti centrala termică, achiziţionată deja, pentru încălzirea cu lemne a Bisericii Ortodoxe din Telciu. Aceasta, după ce luna trecută s-au finalizat lucrările de reparaţii exterioare la monumentalul lăcaş de cult.

Aşa cum informa primarul Sever Mureşan, au ales încălzirea cu centrala termică proprie pe lemne, chiar dacă la un moment dat exista opţiunea încălzirii cu ajutorul energiei geotermice sau asigurarea agentului termic de la centrala care deserveşte Primăria, aflată în imediata apropiere a Bisericii Ortodoxe.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5