Totul despre alegerea si montarea unei lustre in sufrageria ta

Camera de zi este incaperea "reprezentativa" a fiecarei locuinte, astfel incat ne straduim sa amenajam cat mai bine livingul pentru petrecerile de neuitat impreuna cu prietenii, mesele in familie de sarbatori si serile de film petrecute in tihna. Astfel, atat atmosfera pe care o creezi in sufragerie, cat si confortul dat de functionalitatea incaperii depind foarte mult de corpul de iluminat pe care il alegi.

Alegerea lustrei ideale pentru spatiul disponibil poate fi un demers destul de complicat pe de o parte, dar placut si incitant pe de alta parte, pentru ca trebuie sa ai in vedere forma camerei, dimensiunile si designul pieselor de mobilier, inaltimea tavanului, materialele, texturile si culorile prezente in camera si multe altele.

Pe langa o buna iluminare (pentru garantarea sigurantei si confortului optim in timpul desfasurarii diverselor activitati), atmosfera si starea de spirit din sufrageria ta vor trebui asigurate alegand corect temperatura de culoare a luminii. La acest capitol, recomandarea este ca lumina aleasa pentru lustre sa apartina tonurilor "calde" ale spectrului (in jurul valorii de 2700 2700K). Mod de scriere utilizat pentru temperatura de culoare (justificarea corectiei).

In cazul in care ai ales corpul de iluminat potrivit din sutele de modele de lustre disponibile pe piata, in randurile de mai jos vei descoperi cateva recomandari care te vor ajuta la montarea lustrei pe care ai achizitionat-o.

Montarea lustrei

Recomandarea ferma este de a solicita un electrician, ajutor de electrician sau, in cazul in care stapanesti bine notiunile legate de instalatiile electrice, o poti instala singur respectand riguros normele in vigoare si instructiunile de montaj. Dincolo de partea functionala sau estetica a corpurilor de iluminat, vorbim de instalatii electrice si de curent electric, unde nu e loc de greseala.

Corpurile ce asigura iluminatul general dintr-o incapere se monteaza, evident, pe tavan, astfel incat lumina pe care o ofera sa poata acoperi o suprafata cat mai mare si sa poata fi distribuita uniform. Primul pas ar fi sa stabilesti pozitia lustrei pe tavan, iar aceasta va depinde de traseul electric din plafonul livingului.

Pentru a putea fi folosite in siguranta, lustrele se fixeaza in tavan folosind, de regula,  dibluri si carlige cu filet. In special in cazul apartamentelor, tavanul este, de cele mai multe ori, chiar placa de beton dur, asadar probabil ca vei avea nevoie de o bormasina (ciocan rotopercutor) pentru a putea monta diblurile.

Pasii necesari

- Primul lucru este stabilirea pozitiei lustrei, asadar va trebui sa marchezi cu un creion pozitia gaurilor pe care trebuie sa le dai pentru a o fixa. Este foarte important ca atunci cand marchezi viitoarele gauri, sa te asiguri ca nu vei strapunge firele electrice din tavan, iar traseul electric poate fi observat folosind un detector de metale. Ca masura obligatorie, inainte sa incepi gaurirea plafonului trebuie sa te asiguri ca ai intrerupt siguranta pe respectivul circuit, astfel incat sa nu existe pericol de electrocutare.

- Al doilea pas este gaurirea. Acum trebuie sa te asiguri ca diametrul gaurilor pe care le vei face coincide cu cel al diblurilor. Gaseste o pozitie stabila pe scara, pune ochelarii de protectie si realizeaza gaurile necesare montarii lustrei.

- Introdu diblurile necesare, fixeza-le cu ciocanul pana patrund complet in gauri si apoi infileteaza, dupa caz, carligul sau/si suruburile care fixeaza corpul de iluminat.

- Partea cea mai dificila este conectarea lustrei la sistemul electric, asadar va trebui sa acorzi o atentie deosebita acestui pas. Inainte sa atingi cablurile electrice, verifica daca circuitul este scos de sub tensiune (folosind un creion de tensiune). De regula, firele electrice au coduri de culori pentru a putea fi identificate cu usurinta. Astfel, firul negru (sau maro) este marcat cu L (faza), acesta fiind conductorul exterior care aduce curentul electric de la retea la cablurile lustrei. Firul albastru cu marcaj N (nul) este conductorul neutru, asigurand traseul electric de la circuitul lustrei inapoi la retea. In unele cazuri, mai poti descoperi un fir verde-galben marcat PE (impamantarea), acesta fiind conductorul de protectie, insa majoritatea instalatiilor nu includ si acest fir. Dupa ce ai identificat firele retelei din casa, conecteaza-le la regleta respectivei lustre si asigura-te ca sunt fixate bine.

- Ultimul pas este verificarea montajului, asadar dupa ce ai fixat corpul de iluminat pe tavan si ai montat becurile, conecteaza siguranta circuitului si testeaza daca lustra functioneaza corect.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5