Trei locuințe protejate și un centru de zi, la Beclean, printr-un proiect al DGASPC BN

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud va depune un proiect finanțat de către Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități în cadrul Programului de Interes Național „Înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitateˮ. Este vorba despre proiectul ˮApropiere de comunitate și siguranță”, care include 3 locuințe protejate și un centru de zi, şi care a fost aprobat în şedinţa extraordinară a  Consiliului Judeţean.

DGASPC BN administrează Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Tineri cu Handicap Beclean, care furnizează servicii sociale pentru un număr de 80 de persoane adulte cu dizabilități. Potrivit legii, începând cu data de 1 ianuarie 2019, finanţarea de la bugetul de stat a centrelor rezidenţiale a căror capacitate este mai mare de 50 de locuri se diminuează anual cu 25%, urmând ca, începând cu 1 ianuarie 2022, finanţarea lor să se asigure exclusiv din bugetul judeţului.

         Proiectul vizează construirea unui număr de 3 locuințe protejate, fiecare cu o capacitate de 10 locuri, în care să fie transferați 30 de beneficiari – adulți cu dizabilități găzduiți în prezent în Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Tineri cu Handicap Beclean. De asemenea, investiţia implică și construirea unui centru de zi, care va deservi cei 30 de beneficiari ai locuințelor protejate înfiinţate, fiind posibil să poată deservi şi alte 20 de persoane cu dizabilități din comunitate, care au menţionat pe anexa 1 a certificatului de încadrare în grad de handicap, recomandarea de a beneficia de serviciile unui centru de zi deschis comunității.

Locuințele protejate vor fi construite pe terenuri aflate în domeniul public al județului Bistrița-Năsăud, pentru care Direcției Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud i-a fost constituit un drept de administrare.

Prin proiectul d ehotărâre, a fost aprobată înfiinţarea  noilor servicii sociale – trei locuințe protejate pentru persoane adulte cu dizabilități și un centru de zi pentru persoane adulte cu dizabilități în orașul Beclean, dar şi asigurarea de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a contribuției proprii a DGASPC BN de minimum 10% din valoarea finanțării nerambursabile solicitate de la Autoritatea finanțatoare – Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități, plis a cheltuielilor neeligibile.

Nu în ultimul rând, a fost aprobată aigurarea sustenabilității serviciului social de tipul locuințelor protejate pentru persoanele cu dizabilități pe o durată de minimum 10 ani de la încetarea convenției de finanțare, respectiv asigurarea sustenabilității serviciului social de tipul centrului de zi pentru persoanele cu dizabilități pe o durată de minimum 5 ani de la încetarea convenției de finanțare, înființate prin Proiectul ˮApropiere de comunitate și siguranță.

           Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud se obligă ca, în centrele rezidențiale cu o capacitate mai mare de 50 de locuri, de unde vor fi transferate persoanele adulte în serviciile nou create prin proiect, să nu mai fie admise alte persoane adulte cu dizabilități.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5