Trei locuințe maxim protejate, inaugurate la Beclean, o alternativă familială pentru persoanele cu dizabilități

Trei locuințe maxim protejate au fost inaugurate la Beclean, reprezentând încheierea unui proiect așteptat de autorități și o alternativă pentru persoanele cu dizabilități. Alături de Delia Rus, director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistrița-Năsăud, Claudia Rotaru – Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Dan Claudiu Tămaș, Ioan Costin- președintele Sindicatului SANITAS Bistrița-Năsăud, managerul Spitalului orășenesc Beclean – Bogdan Tușa au fost angajați ai DGASPC BN.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de binecuvântare, oficiată de părintele protopop Dragoș Cristian și de părintele Pavel Rusu de la Spitalul orășenesc Beclean. Părintele Dragoș Cristian a felicitat autoritățile  - Guvenul României, prin ANPDPC, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, DGASPC BN -  pentru faptul că au reușit să ducă la bun sfârșit un proiect atât de important pentru semeni  care au nevoie de grija noastră. “Taina creștinului este taina fratelui, iar taina fratelui se regăsește în chipul fiecărui om”, a spus părintele protopop.

Delia Rus, director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistrița-Năsăud, a precizat că finalizarea proiectului “Apropiere de comunitate și siguranță” era așteptată, dat fiind faptul că a debutat în iunie 2019. Priectul a fost implementat în cadrul unui Program de interes național în baza unei convenții de finanțare nerambursabilă încheiată între Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și DGASPC BN. Inițial, valoarea a fost de 5,7 milioane lei, din care aproximativ 2 milioane lei au venit de la nivel central, iar diferența de la bugetul județean. Ulterior, în urma derulării contractului s-a ajuns la o valoare de circa patru milioane lei, din care dotări de 394.000 lei. Terenul pe care au fost construite locuințele a fost pus la dispoziție de Primăria Beclean, care a amenajat și drumul de acces și care va asigura și  transportul beneficiarilor spre Centrul de zi din orașul Beclean.

         Potrivit acesteia, locuinţele de tip maxim protejat au fiecare o capacitate de 10 locuri, serviciile fiind asigurate de câte două asistente medicale și șase infirmiere pentru fiecare locație. La Centrul de zi de la Beclean – care va deservi cei 30 de rezidenți plus alte 20 de persoane cu dizabilități din comunitate, sunt 9 angajați  - medic și personal pentru recuperare, integrare, consiliere, îngrijire și suport. Per total, sunt 30 de persoane care deservesc facilitățile create prin acest proiect de suflet al DGASPC BN.

         Vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Dan-Claudiu Tămaș, a menționat că autoritățile trebuie să ofere condiții optime pentru îngrijirea acestor persoane. „Doamnele care muncesc aici sunt eroinele acestor vremuri, și trecute, și prezente, dar mai ales viitoare și au pe umerii lor o încărcătură extraordinară, dar am toată convingerea că se vor descurca așa cum au făcut și până acum, astfel că mă înclin în fața lor, le spun că le prețuim, atât noi, președintele Consiliului Județean, colegii din DGASPC BN, vom fi alături de ele în toată această perioadă”, a transmis vicepreședintele Consiliului Județean.

         Claudia Rotaru, reprezentant de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Ioan Costin- președintele Sindicatului SANITAS Bistrița-Năsăud, managerul Spitalului orășenesc Beclean – Bogdan Tușa și-au arătat sprijinul pentru buna funcționare a acestor servicii într-un mediu cât mai apropiat de mediul familial şi în condiţii de siguranţă şi accesibilitate.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5