Astăzi, la 88 de ani de la naştere,

Tudor Jarda, omagiat de liceul ce-i poartă numele

Profesorii Liceului de Muzică „Tudor Jarda” Bistriţa ne invită la manifestările organizate cu ocazia omagierii marelui compozitor, folclorist şi profesor român, Tudor Jarda cu prilejul împlinirii, astăzi, a 88 de ani de la naşterea maestrului.

Cu acest prilej va avea loc un Concert Omagial „Tudor Jarda” - susţinut de profesorii Liceului de Muzică „Tudor Jarda” Bistriţa, la Sinagoga Bistriţa, de la ora 17. Mâine, vor susţine un Concert Omagial dedicat maestrului, elevii liceului, în Sala Festivă a liceului de la ora 12, după cum ne informează directorul instituţiei, prof. Şular Claudiu.

Compozitorul Tudor Jarda s-a născut la Cluj la 11 februarie 1922 şi s-a stins din viaţă la Bucureşti pe 14 august 2007. Îşi realizează studiile la Conservatorul Cluj-Timişoara (1941-1945, 1945-1948), iar după război activează ca instrumentist în orchestra Operei Române din Cluj (1945-1948). Din 1949 devine profesor de armonie la Conservator până in 1984. A mai deţinut funcţiile de director al Operei Române şi de rector al Conservatorului „Gh. Dima” din Cluj. A fost distins cu titlurile de Artist Emerit (1964), cu Ordinul Naţional pentru Merit în Grad de Cavaler (2002), Doctor Honoris Causa al Facultăţii de Muzică a Universităţii Oradea. A fost Membru de Onoare al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca şi Cetăţean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca. În linii generale, stilul său componistic este caracterizat pe de o parte de rapelurile directe la folclor, plasate sub semnul unei accesibilităţi asumate, îndreptând ascultătorul către linia tradiţională, iar pe de altă parte de deosebita aplecare către muzica pentru cor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5