Clipa de muzică
Timp de două zile, Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistriţa a fost în sărbătoare. Manifestările organizate cu ocazia omagierii marelui compozitor, folclorist şi profesor român, Tudor Jarda, au debutat prin cuvântul directorului Lucia Gherman. Doamna profesoară Mărioara Buzilă a făcut o caracterizare a profesorului Jarda, apropiat al bistriţenilor. Născut la Cluj-Napoca, la 11 februarie 1922, Tudor JARDA alege cariera muzicală, urmând studii temeinice la Conservatorul din Cluj-Napoca şi Conservatorul din Timişoara. Spirit creator, va opta, curând, întru totul, pentru compoziţie, afirmându-se rapid prin lucrări de mare originalitate, ca adept al unui limbaj cu puternice trimiteri la folclorul transilvănean. Tudor Jarda s-a afirmat în domeniul creaţiei muzicale, printr-o serie de lucrări din genuri diferite, de la lieduri la creaţii de operă. Îşi începe cariera muzicală ca instrumentist în Orchestra Operei Române din Cluj-Napoca. Fin cunoscător al artei vocale, Tudor Jarda este autorul unor opusuri care şi-au câştigat un loc important în repertoriul naţional, în primul rând, fiind vorba de operele în trei acte "Neamul Şoimăreştilor" şi "Pădurea vulturilor". Un loc aparte în creaţia lui Tudor Jarda îl ocupă baletul cu cor şi solist, după o legendă maramureşană, intitulat "Luceafărul de ziuă", scris în 1968. Din creaţia pentru scenă a Maestrului Tudor Jarda fac parte încă două opere, ale căror premiere absolute au avut loc tot la Opera Naţională Româna din Cluj-Napoca: alegoria lirică "Dreptul la viaţă" (1965) şi opera în patru acte "Înger şi demon" (1985). Premierele operelor Maestrului Tudor Jarda au reprezentat evenimente de importanţă naţională, fiind preluate integral sau parţial de Radiodifuziunea şi Televiziunea Română.
Profesor de armonie la Academia de Muzică "Gh. Dima" din Cluj-Napoca (1948-1984), secretar al Filialei clujene a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1954-1957), artist emerit, Tudor Jarda, a fost un om care a servit cu pasiune cultura ţarii sale. Pe parcursul anilor, Maestrului Tudor Jarda i-au fost conferite multe distincţii, expresie a preţuirii de care s-a bucurat întotdeauna, printre care mentionăm: Ordinul Naţional pentru Merit în Grad de Cavaler (2002), Doctor Honoris Causa al Facultăţii de Muzică a Universităţii Oradea, Membru de Onoare al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, Cetăţean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca şi al Municipiului Bistriţa. Având colaborări la Bistriţa cu diferiţi profesori, a studiat şi predat în liceul care astăzi îi poartă numele: Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistriţa.
În colaborare cu Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, liceul a susţinut la Casa de Cultură a Sindicatelor din Bistriţa, un concert al elevilor, joi seara, iar aseară, în aceeaşi locaţie, un program artistic al profesorilor. Împlinirea a 42 de ani de când şcoala a fost înfiinţată, a adus momente inedite. Elevii şi profesorii au interpretat din creaţia compozitorilor J.S. Bach, Ch. Dancla, Vasile Jianu, Tudor Jarda, W.A. Motzart. Urmărind evoluţia acestor talentaţi artişti, aplaudaţi la scenă deschisă, ne-am bucurat de frumuseţea artistică. În aceste zile în care sunt voci care vorbesc despre absortia liceului de către un liceu complex de arte, despre împărţirea elevilor în mai multe şcoli, mesajul nu poate fi decât unul, valabil şi pentru autorităţi: fiţi mândri de talentul acestor copii, de performanţele lor, încercaţi să-i sprijiniţi, să le oferiţi condiţii optime de învăţat, pentru că, împreună cu dascălii, ne aduc cele mai frumoase rezultate la concursurile naţionale. Liceul de Muzică ne oferă zi de zi frumuseţi care ne alină sufletul. Felicitări muzicienilor noştri.
Citiţi şi:
- Tudor Jarda, omagiat de liceul ce-i poartă numele
- FESTIVALUL CORAL DE MUZICĂ SACRĂ „TUDOR JARDA”
- 200 de elevi şi profesori din toată ţara, la Concursul Național de Interpretare a Muzicii Românești “Sigismund Toduță”, ediția a XXXI-a
- Liceul de Muzică Bistriţa a primit numele compozitorului Tudor Jarda
- Sărbătoarea Liceului “Tudor Jarda”
Adaugă comentariu nou