Turneu portughez

De lângă Porto, din Silvalde am cutreierat nordul Portugaliei susţinând în 10 zile, 12 spectacole şi participând la patru parade folclorice. Împreună cu ansambluri folclorice din Spania, Slovenia, Grecia, Franţa şi Portugalia am fost prezenţi în Gulpilhares, Merufe, Espinho, Ilhava,Machinata, Barcelos, Aveira şi Argoneilhe.

Spectacolele au fost diferite. De la spaţiul şi cadrul natural excelent din Merufe la spectacolele pe malul oceanului la Aveiro şi Ilhava sau la căminul de bătrâni din Espinho. Publicul s-a dovedit peste tot deosebit de călduros şi interesat de folclorul românesc. Ziarele portugheze au vorbit pe larg despre prezenţa noastră în această parte a Portugaliei. Deosebit de emoţionant a fost la Gulpilhares unde organizatorii au înălţat drapelele ţărilor participante în acordurile imnelor naţionale. Ne-am bucurat şi ne-am simţit mândri că aici la capătul pământului european, răsună imnul României prin prezenţa şi evoluţia ansamblului „ Cununa de pe Someş”din Bistriţa.

I-am văzut pe toţi tinerii noştri dansatori dar şi pe instrumentişti cum le creştea parcă inima la înălţarea tricolorului, în timp ce cu toţii murmuram versurile lui Andrei Mureşanu. Am avut posibilitatea să explicăm gazdelor că autorul textului imnului nostru este chiar din oraşul de unde noi venim. Foarte încântaţi, gazdele au anunţat imediat la scenă acest aspect ceea ce a dus la aplauze repetate din partea publicului spectator.

Într-un astfel de cadru, dansatorii noştri au prins aripi evoluând la cote valorice deosebite şi determinându-i pe ziariştii de aici să exclame : „ Românii sunt extraordinari”. De altfel maestrul coregraf Teodor Puşcaş şi dirijorul nostru Sorin Joldeş au avut grijă să aleagă cu multă atenţie întregul repertoriu pentru acest turneu. Coregrafie modernă, cu scena mereu plină, chiar şi în timpul evoluţiei soliştilor Marioara Sigheartău şi Petre Petruse, au făcut ca aceste programe să fie foarte gustate de publicul spectator.

Turiştii străini din Franţa, America, Italia sau Germania au aplaudat şi ei la scenă deschisă evoluţia

„ Cununii” susţinută la super elegantul hotel de cinci stele – Solverde. Emoţionantă a fost şi prezenţa noastră la Căminul pentru persoane vârstnice – Lunta Casa de Misericordia, unde am avut ocazia să admirăm grija deosebită pentru cei vârstnici şi condiţiile excelente de cazare şi masă.

Peste o sută de persoane prezente la spectacolul nostru ne-au mulţumit şi s-au interesat de România şi problemele ei. Ne-am despărţit de cei vârstnici urându-le sănătate şi cu promisiunea, inclusiv a gazdelor noastre, că vom reveni.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5