Întâlnire de excepţie cu unul dintre cei mai mari scriitori ai momentului – Antonio Lobo Antunes
La invitaţia managerului Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Gavril Ţărmure, prin intermediul bistriţeanului Dinu Flămând – ambasador al României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei şi director al Departamentului Cultural al Ambasadei Portugaliei la Bucureşti – scriitorii bistriţeni au avut parte de o oră unică în compania scriitorului portughez Antonio Lobo Antunes.
„Avem onoarea şi ocazia să treacă pe la noi unul dintre cei mai mari scriitori ai momentului, nu numai din Portugalia, nu numai din Europa, ci din întreaga lume, domnul Antonio Lobo Antunes”, a precizat, din capul locului, Gavril Ţărmure, menţionând că Antonio Lobo Antunes este proaspăt laureat al titlului de Doctor Honoris Causa al UBB, multiplu nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură şi „un viitor premiat Nobel pentru Literatură”.
„Universitatea din Cluj îşi face o onoare prin faptul că recunoaşte valoarea lui Antonio Lobo Antunes, e o valoare universală. Este unul dintre cei mai universali, cunoscuţi şi autentici scriitori ai lumii, cu o operă romanescă cum rareori se întâmplă în zilele noastre, peste 25 de romane care conturează o întreagă lume, o întreagă istorie a miturilor, a Portugaliei, în general o istorie a fiinţei umane, cu toate spaimele, bucuriile ei, cu toate adâncimile aproape insondabile ale spiritului uman.
Totdeauna cărţile lui vorbesc mai bine despre el chiar decât poate el să vorbească despre cărţile lui şi de aceea el refuză să vorbească despre ele, pentru că, dacă-şi dă silinţa şi le scrie de cinci ori, e limpede că nu ar putea după aceea să-şi explice mai bine romanul”, a spus Dinu Flămând.
Antonio Lobo Antunes a vorbit despre scrierile sale, despre modul cum a cunoscut ţara noastră - Premiul Ovidius -, dar şi despre condiţia ţării sale în configuraţia Europei, la fel ca şi a României, la extremele continentului. Scriitorul portughez s-a arătat încântat de poporul român, percepând un anumit comportament aristocratic al oamenilor simpli. O altă idee lansată este aceea că nu crede în naţiuni, ci într-o singură naţiune, a culturii, dând exemple de scriitori, pictori muzicieni etc.
Una peste alta, a fost o întâlnire de excepţie, iar celor care au ratat-o le sugerăm să-l descopere pe Antonio Lobo Antunes în cărţile sale.
xxx
Scriitorul portughez a fost însoţit de Daniel Perdigao, director al Institutului Camoes. Acesta a vizitat şi Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, unde a avut un schimb de idei cu managerul Ioan Pintea. Oficiile de gazdă au fost făcute de vicepreşedintele CJ, Dorin Popescu.
Citiţi şi:
- Scriitorul portughez Antonio Lobo Antunes, multiplu nominalizat la Premiul Nobel, la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud
- Antonio Lobo Antunes, în Cartea de Onoare a Bibliotecii Judeţene: M-am simţit onorat de eleganţa şi generozitatea cu care am fost primit
- INVITAȚI DE SEAMĂ LA FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE CARTE TRANSILVANIA
- Biblioteca Judeţeană, la Târgul Transilvania
- Dinu Flămând – 75 | Eveniment aniversar la Muzeul Național al Literaturii Române
Adaugă comentariu nou