Elevii Liceului Teoretic "S. Haliţă" și ”Școala Verde” , Portugalia - mobilitate pe termen scurt - Școala IBN Mucana, Cascais, Portugalia

Elevii liceului nostru au participat în perioada 19-23 februarie 2024 în prima mobilitate de grup pe termen scurt din cadrul programului Erasmus+ Acreditare 2023-1-RO01-KA121-SCH-000125328 la Escola Secundaria Ibn Mucana, Alcabideche, Cascais, Portugalia. Însoțiți de doamna prof. Pop Maria Corina și director Varvara Sîngeorzan , în prima zi s-au familiarizat cu sistemul educațional portughez și s-au împrietenit cu colegii lor, care le-au prezentat școala, programa și activitățile extracurriculare iar apoi frumusețea orașului Cascais.

Ziua a doua a mobilității elevilor noștri în Portugalia a însemnat participarea alături de colegii lor din țara gazdă la ore de Engleză, Chimie și Științe. Au înțeles mai bine principiul incluziunii și diversității împreună cu elevi din Brazilia, Afganistan, Israel și Ungaria, care învață la Ibn Mucana și au descoperit muzica FADO, specific portugheză. Am întâlnit și doi elevi din România! Programul a culminat cu un atelier de pictură pe faianță , în care elevii au pictat simboluri ale României și ale Portugaliei.

În continuarea programului, elevii LTSH au discutat despre activități de voluntariat (elevii din Portugalia au un copac ale cărui frunze semnifică o activitate a unei clase) , despre ce înseamnă ” Școală verde”, ” green skills”, Reciclare și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Au împărtășit experiența ECOLTSH și în același spirit ” verde” , au vizitat fosta reședință regală de vară Sintra, parcurile și Cabo de Roca, cel mai vestic punct al continentului european (” Aqui...onde a terra se acaba e o mar começa..” –Camões- Aici... unde se termină pământul și începe marea...)

Apoi elevilor noștri li s-au împărtășit activitățile ECO ale școlii IBN Mucana , care includ și obiecte realizate din materiale reciclabile, baza materială a școlii, și felul în care elevii portughezi colaborează cu profesorii pentru starea de bine a tuturor. Programul a continuat cu o vizită culturală în Lisabona, unde împreună cu colegii din Portugalia au admirat arhitectura manuelină a clădirilor, turnul Belėm, Mănăstirea Jerónimos și monumentul Padrão dos Descobrimentos (Monumentul Descoperirilor) de pe malul fluviului Tagus, închinat navigatorilor portughezi.

Întreaga experiență pe care elevii noștri au avut-o  a ilustrat din plin sloganul școlii portugheze , “ Investir na educação para transformer o mundo “ (Investind în educație pentru a transforma lumea). Educația de Calitate este unul dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, la care contribuie programele ERASMUS+. La sfârșit s-au evaluat activitățile din cele 5 zile, s-au făcut prezentări, s-au primit certificate de participare, iar elevii din cele două școli și-au scris reciproc gânduri și reflecții despre timpul de calitate petrecut împreună! Elevii au ajuns la concluzia că în ciuda distanței, a limbii , a sistemelor educaționale diferite, avem foarte multe în comun și putem învăța unii de la ceilalți. A fost multă emoție, s-au spus cuvinte frumoase și s-au legat prietenii. Mulțumim colegelor prof. Suzana Palma Leitaõ și Dalila Chumbinho pentru ospitalitate și prietenie!

Mulțumim gazdelor noastre de la IBN MUCANA și îi așteptăm în România!

Prof .Varvara Sîngeorzan

Prof. Pop Maria Corina

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5