10 sălăuani au reprezentat, cu cinste, şcoala românească în Portugalia

ÎNTÂLNIREA DE PROIECT ERASMUS+ ”ACT GREEN-SĂ ACȚIONĂM VERDE “  ÎN VIALONGA, PORTUGALIA

 

                                                                                                               

 

Prof. Anamaria Pop

    Prof.Luminita Girigan

Prof. Simionese Ana-Floarea

Prof.Pop Adriana

            În perioada 4 -8 februarie 2019, Școala Profesională “Tiberiu Morariu” Salva a fost implicată într-un nou eveniment de formare  din cadrul Proiectului Multilateral Erasmus +  Act Green- Să acționăm verde Nr:2018-1-FI01-KA229-047262_4,proiect  desfășurat la Școala Vialonga, oraş satelit al Lisabonei, capitala Portugaliei. La schimbul pe termen scurt de grupuri de elevi  au participat patru cadre didactice insotitoare  : prof. Girigan Luminița, prof. Simionese Floarea, prof. Pop Anamaria si prof. Pop Adriana si sase elevi de la  ciclul primar: Furcea Ionut, Cleja Patrik, Butaciu Razvan, Dedea Bogdan , Corut Denis si Cleja Beniamin. Alături de reprezentantanţii  școlii din Salva, la această întalnire, au fost prezenți  elevi si profesori de la scolile din Finlanda ( Huutijarven Koulu,Kangasala-coordinatorul proiectului) ,( Nokia-Vihola School), Italia(Instituto Comprensivo Statale Gambettola), Portugalia (Agrupamento de Escolas de Vialonga)și  Grecia( Dimotiko Scholeio Plateos Imathias).

Sistemul de educație portughez este împărțit în nivelul preșcolar (copii sub 6 ani), educație elementară (nouă ani, în trei subniveluri, obligatoriu), educația secundară (liceul; 3 ani, obligatoriu din 2010), și educația superioară.

            Având în vedere tema proiectului, activităţile desfăşurate în cadrul acestei săptamâni au avut ca principală abordare, tema protectiei mediului oceanic. Astfel, elevii au fost implicaţi în workshopuri mixte , având ca principal scop identificarea si găsirea unor soluţii  pentru  problemele existente la ora actuală în materie de conservare a mediului inconjurator. De asemenea , profesorii participanţi au avut ocazia de a asista la diferite ore de curs de la scoala Vialonga pentru a face schimb de bune practici. Important de menţionat este si faptul ca unele dintre  activităţile desfăşurate în cadrul acestei săptămâni au fost desfasurate în aer liber( vizite tematice la Capo da Roca, fosile la Monte Serves, Sintra, Avencas) . Atât elevii, cât şi profesorii au avut parte de lectii integrate cu continuturi stiintifice din diverse discipline în care au putut aprofunda ecosistemului marin si importanta protejarii acestuia. S-au organizat si ateliere tematice cu profesorii in care a fost prezentat calendarul proiectului 2019 cu desene si mesaje eco creat de catre elevii implicate, stabilirea unui calendar  pentru viitoarele sesiuni Skype comune cu tema ecologica care se vor desfasura in luna martie, datele calendaristice ale viitorului schimb de grupuri de elevi din Gambetolla, Italia din mai 2019. Echipa romana a prezentat activitatile derulate in cadrul scolii in cadrul proiectului pana in acest moment, elevii nostrii au prezentat in limba engleza Scoala Salva si au fost distribuite partenerilor materialele didactice: puzzle cu Romania, harta vegetatiei si a faunei din Romania si jocul didactic Animale si plante protejate din Romania. Astfel incurajam echipele partenere sa faca cunostiinta cu mediul natural al tarii noastre utilizand acest kit de proiect in activitatile de invatare de la clasa.

Punctul de maximă atracţie pentru toata lumea a fost vizitarea acvariului din Lisabona, unul dintre cele mai mari acvarii din lume. Proiectat de arhitectul american Peter Chermeyeff, Oceanarium a fost consturit chiar pe raul Tejo .Oceanarium Lisabona a fost  o experienţă în adâncurile oceanului, fără toate riscurile pe care le-ar implica o astfel de aventură. Aici se gasesc peste 25000 de pesti, păsări şi mamifere marine. Există un acvariu central urias care este cat patru bazine de dimensiune olimpica la un loc. Acest acvariu se întinde pe  mai multe niveluri unde poţi  admira de aproape o gamă variată de animale marine, inclusiv diferite specii de rechini. Oceanarium din Lisabona este deosebit, în primul rand datorită designului si abia apoi din cauza dimensiunilor sale de invidiat. Este primul acvariu care a inclus habitate oceanice intr-un singur mediu controlat în care au fost recreate ecosisteme oceanice impresionante. Acvariul Antarctica conţine pinguini şi alte animale care se joaca in bazine printre roci.

Participarea la aceste proiecte a elevilor are un impact considerabil asupra acestora prin expunerea la un mediu de invatare diferit fata de cel din clasa si a fost inregistrat prin testimonialele scrise in jurnalele de calatorie.Profesorii participanti si au completat cunostiintele lingvistice dar si cele stiintifice aducand un inventar de metode si materiale didactice cooperative pe care le vor folosi in munca la clasa.

Au fost prezentate mijloacele de vizibilitate si diseminare ale proiectului pagina de Facebook, pagina de blog si pagina de Twinspace. Toate produsele proiectului realizate pana in acest moment  se pot consulta sau descarca ca resurse deschise din pagina de Twinspace, pagina de Facebook sau pagina de web-site a proiectului pe care le gasiti aici:

https://twinspace.etwinning.net/72509/home

https://erasmusactgreen.blogspot.com/

https://www.facebook.com/groups/290262635118491/

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus Plus, noul program al Uniunii Europene în domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului.Toate informaţiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.

 

           

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5