Elevi şi dascăli din Salva, la Nokia, Finlanda
Şcoala Profesională “Tiberiu Morariu” Salva a fost implicată într-un nou eveniment de formare din cadrul Proiectului Multilateral Erasmus + “Act Green- Să acționăm verde “Nr:2018-1-FI01-KA229-047262_4.Intalnirea de proiect s-a desfășurat la scoala Vihola Koulu, Nokia, Finlanda . La schimbul pe termen scurt de grupuri de elevi au participat 2 cadre didactice( Gazdac Vasilica si Girigan Luminita ) si sase elevi( Cleja Patrick, Iacob Vasilica, Morariu Denisa, Pop Andreea, Sekei Paul si Gazdac Robert) din clasa a-V-a. Alături de reprezentantanţii școlii din Salva, la această întalnire, au fost prezenți 35 de elevi si profesori din scolile partenere din Finlanda ( Huutijarven Koulu,Kangasala-coordinatorul proiectului),Italia (Istituto Compresivo Gambetolla), Portugalia (Agrupamento de Escolas de Vialonga)și Grecia( Dimotiko Scholeio Plateos Imathias).
Având în vedere scopul proiectului, activităţile desfăşurate în cadrul acestei săptamâni au avut ca principală abordare, tema protectiei mediului natural al Finlandei si a utilizarii sustenabile a resurselor intr-o tara in care se recicleaza aprox 80% . Astfel, elevii romani si profesorii au fost implicaţi în workshopuri mixte având ca principal scop utilizarea sustenabila a resurselor , vizite la scolile primare din cadrul clusterului Nokia Vihola, sustinerea unor lectii pe tema stiinte la clasele de elevi finlandezi, marsul Unicef, vizite tematice in parcul natural Seitseminen, muzeul de stiinte naturale Vapriiki din Tampere, ONG Eko. De asemenea , profesorii participanţi au avut ocazia de a asista la diferite ore de curs de la scoala gazda sau din scoala Manhala (scoala din padure) pentru a face schimb de bune practici. Atât elevii, cât şi profesorii au avut parte de lectii integrate cu continuturi stiintifice utilizand metoda invatarii pe proiect în care au putut aprofunda ecosistemului forestier si lacustru al Finlandei si impactul protejarii mediului si a animalelor.Important de menţionat este faptul ca majoritatea activităţile desfăşurate în cadrul acestei săptămâni au fost sustinute in scoli extrem de dotate cu aparatura digitala cu numeroase resurse educationale concluzionand ca interesul guvernului finlandez este sa investeasca masiv in scoli si implicit in procesul educational. Asigurarea unei mase calde gratuite, existenta unui curriculum flexibil pentru cadrele didactice, stransa colaborare cu autoritatile locale si guvernamentale, profesori extrem de bine pregatiti, investitii masive in educatie reprezinta reteta pentru unul dintre cele mai performante sisteme educative din lume
S-au organizat ateliere de lucru cu profesorii coordonatori in care au fost discutate tematica si modul de realizare al activitatilor din cel de-al doilea an de proiect, depunerea raportului intermediar din primul an de proiect in Mobility Tool, datele calendaristice ale viitorului schimb de grupuri de elevi din Plathia Imathias ,Grecia din Martie 2019 si organizarea ultimei intalniri de proiect din luna Mai in Salva, Romania. Echipa romana a prezentat activitatile derulate in primul an de proiect si au distribuit partenerilor si elevilor finlandezi materialele didactice de diseminare : Afisul Primul an de proiect si Autocolantele “It’s good to Act Green”. Echipa finlandeza a colaborat cu presa locala astfel in cursul intalnirii de invatare a aparut in presa locala un articol in care se prezentau activitatile intalnirii de proiect si sustinerii lectiilor de catre profesorii parteneri.
Contributia la buna implementare a proiectelor Erasmus+ de catre elevii de varste 10-11 ani are un impact considerabil asupra procesului de educatie pentru ca sunt expusi la medii de invatare diferite fata de cele existente in cadrul invatarii formale si toate aceste experiente non-formale si informale au fost inregistrate de catre acestia prin albumele foto si prin testimonialele scrise in jurnalele de calatorie .Profesorii participanti si-au completat cunostiintele lingvistice engleze si competente IT dar si cele stiintifice iesind din rutina de predare clasica prin adoptarea de bune practici Erasmus+ din scolile finalndeze pe care le vor utiliza in munca la clasa.
Au fost prezentate mijloacele de vizibilitate si diseminare ale proiectului pagina de Facebook, pagina de blog si pagina de Twinspace. Toate produsele proiectului realizate pana in acest moment se pot consulta sau descarca ca resurse deschise din pagina de Twinspace, pagina de Facebook sau pagina de web-site a proiectului pe care le gasiti aici:
https://twinspace.etwinning.net/72509/home
https://erasmusactgreen.blogspot.com/
https://www.facebook.com/groups/290262635118491/
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus Plus, noul program al Uniunii Europene în domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului.Toate informaţiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.
Citiţi şi:
- Din Salva spre lumea întreagă: Proiect Erasmus+ ”Act Green-Să Acționăm Verde “
- Două profesoare din Salva au dus tricolorul românesc în Finlanda
- 10 sălăuani au reprezentat, cu cinste, şcoala românească în Portugalia
- Trei elevi din Salva, la şcoală în Italia
- Felicitări! Profesoarele Vasilica Găzdac și Anamaria Pop, din Salva, într-un proiect de formare educaţională în Alcaniz-Spania
Adaugă comentariu nou