Profesori şi elevi din Salva în Portugalia

          În perioada 29 aprilie - 3 mai 2019, Școala Profesională “Tiberiu Morariu” Salva a fost implicată într-un eveniment de formare de scurtă durata  din cadrul Proiectului Erasmus + “ LIFE PROJECT FOR EUROPEAN YOUTH “ Nr:2017-1-ES01-KA219-038162_4, proiect desfășurat la Școala Almeirim, Portugalia, la care au participat opt cadre didactice  : prof. Girigan Luminița, prof. Morari Felicia, prof. Ros Floarea, prof. Puica Vasile, prof. Suciu Mircea, prof. Pop Daniel, Pop Maria, prof. Butaciu Silvia şi patru elevi de la  ciclul primar şi gimnazial: Ceuca Ioana, Filip Oana, Ceuca Maria şi Butaciu Silviu.

Alături de reprezentantanţii școlii din Salva, la această întâlnire, au fost prezenți elevi şi profesori de la şcolile din: Spania (Instituto de Educacion Secundaria San Jose, Cuenca – coordonatorul proiectului),  Italia (Instituto Compresivo Verdi-Cafaro, Andria, partener) şi şcoala gazdă, Portugalia (Agrupamento de Escolas de Almeirim, Almeirim, partener).

Sistemul de educație portughez este împărțit în nivelul preșcolar (copii sub 6 ani), educație elementară (nouă ani, în trei subniveluri, obligatoriu), educația secundară (liceul; 3 ani, obligatoriu din 2010), și educația superioară.

          Având în vedere tema proiectului, activităţile desfăşurate în cadrul acestei săptamâni au avut ca principal abordare, emoţiile. Astfel, elevii au fostimplicaţi în workshopuri, având ca principal scop identificarea emoţiilor, controlarea lor şi conştientizarea faptului că emoţiile ne influentează întreaga viaţă. Aceştia s-au integrat perfect în atmosferă, au socializat cu ceilalţi elevi din şcolile partenere în cadrul acestei întâlniri. De asemenea, profesorii participanţi au avut ocazia de a vizita mai multe şcoli, de a asista la diferite activităţi de la şcoala Agrupamento de Escolas de Almeirim, a face schimb de bune practici.

 S-au organizat şi ateliere tematice cu profesorii la care a fost prezentat calendarul proiectului 2019 cu desene şi mesaje create de către elevii implicaţi şi stabilirea unui calendar, chestionarele finale şi pentru scrierea raportului final pe perioada verii.

Punctele de maximă atracţie pentru toată lumea au fost vizitarea Turnului Belem, care este unul dintre cele mai simbolice edificii din Lisabona, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO (din 1983)  şi acvariului din Lisabona, unul dintre cele mai mari acvarii din lume. Proiectat de arhitectul american Peter Chermeyeff, Oceanarium a fost consturit chiar pe râul Tejo. Oceanarium Lisabona a fost  o experienţă în adâncurile oceanului, fără toate riscurile pe care le-ar implica o astfel de aventură. Aici se găsesc peste 25000 de peşti, păsări şi mamifere marine. Există un acvariu central uriaş care este cât patru bazine de dimensiune olimpică la un loc. Acest acvariu se întinde pe mai multe niveluri unde poţi admira de aproape o gamă variată de animale marine, inclusive diferite specii de rechini. Oceanarium din Lisabona este deosebit, în primul rând datorită designului şi abia apoi din cauza dimensiunilor sale de invidiat. Este primul acvariu care a inclus habitate oceanice într-un singur mediu controlat în care au fost recreate ecosisteme oceanice impresionante. Acvariul Antarctica conţine pinguini şi alte animale care se joacă în bazine printe roci.

Participarea la aceste proiecte a elevilor are un impact considerabil asupra acestora prin expunerea la un mediu de învăţare diferit faţă de cel din clasă şi într-un context colaborativ. Profesorii participanţi şi-au completat cunoştinţele lingvistice, dar şi cele ştiinţifice, aducând un inventar de metode şi material didactice cooperative pe care le vor folosi în munca la clasă.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus Plus, noul program al Uniunii Europene în domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului. Toate informaţiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentrumodul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.


Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5