Turnul Dogarilor, repus în valoare

Asociația Club Sportiv Arc Transilvan din Bistrița, organizează timp de trei zile, în perioada 14-16 iulie anul curent, o serie de evenimente în cadrul proiectului „BISTRIȚA MEDIEVALĂ, ARC PESTE TIMP”, cofinanțat din bugetul local al Municipiului Bistrița pe anul 2017.
Orașul nostru are o istorie cunoscută de mai bine de șapte veacuri, fiind unul din cele șapte burguri a căror prezență pe teritoriul Transilvaniei, i-au adus acesteia în Evul Mediu numele de Siebenbürgen. Din zbuciumatele epoci pe care le-a străbătut Cetatea Bistriței de-a lungul vremii, pe lângă izvoare scrise, ne-au rămas câteva vestigii: clădiri, fragmente din zidul de apărare, biserici și unul din turnurile de pază ale burgului, Turnul Dogarilor. Asociația Club Sportiv Arc Transilvan dorește aducerea în atenția bistrițenilor a acestui monument, includerea lui în viața orașului. Prin urmare manifestările pe care le organizează se vor desfășura în proximitatea turnului, iar în centrul lor se află arcul cu săgeți, una dintre cele mai vechi arme de care omul s-a folosit de-a lungul istoriei, în luptă sau la vânătoare. Tirul cu arcul este astăzi un sport olimpic, care dezvoltă abilitățile fizice, disciplina, concentrarea și, nu în ultimul rând, poate constituiun mod de a petrece timp în aer liber, de a face mișcare, de a cunoaște istorie, de a socializa.
În data de 14 iulie, ora 12, la Casa Argintarului se va desfășura un workshop tematic în cadrul căruia va fi prezentat filmul „Turnul Dogarilor, istoria ca o poveste”, realizat în cadrul proiectului „BISTRIȚA MEDIEVALĂ, ARC PESTE TIMP”, cofinanțat din bugetul local al Municipiului Bistrița pe anul 2017, prilej cu care cei prezenți vor putea afla detalii atât despre monument, cât și despre tirul cu arcul, de la organizatorii evenimentului și de la invitații lor.
În 15 iulie, între orele 16 – 19, va avea loc la Turnul Dogarilor pregătirea fizică, antrenamentul și instruirea participanților, sub coordonarea organizatorilor.
Ziua de 16 iulie va fi dedicată concursului denumit „Întinzătorii de arcuri”, care se va desfășura de asemenea la Turnul Dogarilor, între orele 15 – 18, la care vor participa copii cu vârste intre 12-16 ani și bistrițeni cu vârsta de peste 17 ani. Încheierea manifestărilor va consta în premierea participanților, festivitate în cadrul căreia se vor înmâna diplome, cupe, medalii.
Evenimentul, de care se va bucura întreaga comunitate bistrițeană, beneficiază de sprijinul Federației Române de Tir cu Arcul (FRTA), al Facultății de Educație Fizică și Sport a Universității Babeș-Bolyai Extensia Bistrița și al Clubului Monarhiștilor Bistrițeni.
Organizatorii vizează, prin aceste activități, deschiderea către unul din cele mai vechi sporturi, îmbinată cu dorința de a cunoaște cât mai bine istoria locului în care trăim, convinși fiindcă astfel se pot genera schimbări comportamentale şi de atitudine pozitivă ale tinerilor în relaţiile din societate, în stilul de viaţă şi în modul în care vor allege să îşi petreacă timpul liber în perioada vacanţelor.
Răzvan Cîtu, președinte al Asociației Club Sportiv Arc Transilvan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5