UDMR a bătut palma cu PNL

UDMR votează cu Mircea Geoană, la schimb cu Iohannis

Ieri, liderii PNL şi UDMR din judeţul nostru au parafat, nemţeşte, printr-o strângere de mână, acordul prin care s-au angajat să ducă împreună lupta pentru înfrângerea lui Traian Băsescu. UDMR s-a hotărât mai repede decât în alte ocazii electorale cu cine vrea să ajungă la guvernare. Forurile de conducere ale Uniunii au decis că doresc o colaborare cu liberalii pentru formarea unui Guvern PSD-PNL, condus de Klaus Iohannis.

Au bătut palma, nemţeşte

Având ca exemplu experienţele anterioare din politica românească (n.r.- protocoale semnate, parafate, dar nerespectate, vezi acordul antifraudă), liderii celor două organizaţii politice au preferat să nu semneze nici un protocol de colaborare, consfinţind însă respectarea angajamentelor asumate, printr-o strângere de mână.

Andrei Kocsis, preşedintele UDMR Bistriţa-Năsăud, a declarat că formaţiunea pe care o conduce îl va susţine pe candidatul care va forma un guvern avându-l premier pe Klaus Iohannis.

„UDMR crede în proiectul Iohannis. UDMR votează Mircea Geoană pentru proiectul Iohannis. În interiorul UDMR sunt mai multe izuri, mai multe curente, liberale, social-democrate, democrat-liberale ş.a.m.d. (…) Dar, peste 65% din electoratul maghiar, poate şi mai mult, va vota, aşa cum cer liderii organizaţiilor locale. Electoratul maghiar este un electorat disciplinat. Vedeţi dumneavoastră, Traian Băsescu a făcut mai multe greşeli în ceea ce priveşte UDMR. Prima a fost interzicerea vizitei oficiale a preşedintelui maghiar în Târgu-Mureş. Se trece cu vederea, dar nu se uită. Să nu credeţi că afecţiunile sunt foarte mari pentru PSD, dar sub aripa liberalilor, am găsit o înţelegere, în această perioadă. (…) Noi nu am făcut alianţă cu PSD, noi am făcut alianţă cu PNL pentru un Guvern Iohannis, şi dacă mandatul acestuia va fi de două zile”, a declarat liderul judeţean UDMR, Andrei Kocsis.

Kocsis a precizat că, dacă PSD îl acceptă pe Iohannis ca prim-ministru, atunci UDMR Bistriţa-Năsăud va merge alături de Mircea Geoană, în turul II al alegerilor prezidenţiale. Cum acordul dintre PSD şi PNL prevede formarea unui guvern avându-l premier pe Klaus Iohannis, concluzia este limpede: maghiarii vor vota cu Geoană.

„Mai mult, cred că în turul doi al prezidenţialelor vor fi multe surprize, pentru că am vorbit cu foarte mulţi din electoratul nostru care au salutat această decizie pe care am luat-o împreună cu PNL. Noi am avut o înţelegere bună şi o conlucrare foarte bună cu PNL şi în timpul guvernării Tăriceanu. (…) S-a făcut această înţelegere cu PNL şi noi sprijinim un candidat, pe Klaus Iohannis, şi din acest motiv suntem cu PNL. Noi cu aceste mesaje ieşim în faţa electoratului maghiar şi pot să vă asigur că rezultatele vor fi bune împreună cu PNL”, a conchis Andrei Kocsis, preşedintele UDMR Bistriţa-Năsăud.

Ioan Ţintean: „UDMR face o politică prudentă, dar în acelaşi timp, foarte sigură”

La rândul său, liderul judeţean al PNL, Ioan Ţintean, se arată la fel de încrezător în eficienţa unei colaborări PNL-UDMR pentru susţinerea lui Mircea Geoană şi a lui Klaus Iohannis.

Liderul PNL consideră că un rezultat al bunei colaborări între liberali şi maghiari a fost moţiunea de cenzură care a adus cu sine căderea Guvernului Boc. Ţintean a spus că, „UDMR, ori de te ori, a fost la guvernare şi-a îndeplinit misiunea de guvernant, în mod corect”.

„Acest acord politic nu este decât o prelungire a unei înţelegeri, care a avut loc în data de 14 octombrie, atunci când s-a depus şi s-a votat moţiunea de cenzură prin care Guvernul Boc a fost înlăturat. Noi, ca partid, trebuia să ne găsim partenerii. Partenerii care au venit înspre noi, pentru început, au fost evident cei de la PSD, iar vremurile ne-au adus în situaţia în care trebuia să alegem, între un reprezentant al stângii şi un reprezentant, după părerea mea, tot al stângii, pentru că, după părerea mea, oricât ar vrea să se considere de dreapta, Traian Băsescu nu este persoana îndreptăţită să spună că este reprezentant al dreptei. În această situaţie s-a impus un prim pas, să semnăm un acord cu UDMR pentru ca să meargă mai departe înţelegerea şi încrederea reciprocă a celor două partide. UDMR face o politică prudentă, dar în acelaşi timp, foarte sigură. Sigur, menirea clară a celor două partide şi hotărârea clară este de a pune umărul în a-l susţine pe Mircea Geoană, în ideea de a avea un guvern în frunte cu Klaus Iohannis şi cu reprezentanţi, dacă vreţi, ai celor trei partide, UDMR făcând partea din jumătatea la care este îndreptăţit PNL”, a precizat deputatul PNL Ioan Ţintean.

„Credem în cuvântul dat de PSD”

Mergând pe premisa că cele două formaţiuni au colaborat foarte bine şi cât au fost împreuna în Opoziţie, liderii PNL si UDMR mizează pe un succes al acestei alianţe, şi îşi pun speranţa în cuvântul dat de PSD.

„Sigur, că a fost acel episod, mai puţin plăcut. în care Mircea Geoană, influenţat de cercuri din PSD, a spus că are rezerve privind luarea UDMR la guvernare. Dar, să nu uităm că în politică există episoade de genul acesta şi într-o parte, şi în cealaltă. Şi noi am fost ferm convinşi că împreună cu PDL vom guverna foarte bine. Uite, că a fost un fiasco. În politică, este posibil orice. Acum, UDMR crede în cuvântul dat de PSD, că Iohannis va fi premier. Asta e politica. Dacă se va întâmpla altfel, nu UDMR este cel care va fi dezamăgit, că vor fi şi liberalii. (…) Este la urma urmei o înţelegere, un pact semnat, o strângere de mână şi un cuvânt dat. Există oricând suspiciuni, dar acum, în situaţia în care formaţiunile politice s-au coalizat, eu zic că este exclusă o asemenea ipoteză. (…) Vă spun că nu s-a discutat ce portofolii vor lua liberalii împreună cu UDMR. Pot să vă spun că s-a mers pe 50% ministere PSD şi 50% ministere PNL, iar din jumătatea liberalilor, 75% liberali şi 25% UDMR. Nu este acesta neapărat, fundamentul înţelegerii. Fundamentul este altul, linişte în ţară”, a conchis deputatul PNL Ioan Ţintean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5