PSIHOLOGIA VIEŢII

Un film chinezesc Partea I.

De ce m-a atras un film chinezesc duminică seara?

Pentru simplitatea emoţiilor curate. Şi copiii, a căror viaţă se schimbă semnificativ în urma relaţiilor cu familia. Ce întorsătură poate lua soarta, datorită familiei!

Băiatul, născut cu o inteligenţă inferioară, ajunge repetent de două ori, după care se ţine numai de năzbâtii. Psihologia diferenţiată vorbeşte despre sentimentul succesului ca o trebuinţă a individului de autoafirmare, dar şi despre nevoia unor persoane, care nu se pot remarca în bine şi încep să iasă în evidenţă, în sens negativ, numai de dragul de a fi remarcate.

Aşa şi băieţelul, maltratat fizic şi psihic de tatăl său, părăsit de mamă şi neglijat de mama vitregă, ajunge repetent de două ori, dar şi dispreţuit de toţi colegii de clasă şi de şcoală, datorită faptului, că adoptă modele total nepotrivite de a se integra într-un grup.

Adaptarea lui la o colectivitate nu începe cu comunicarea şi respectarea unor reguli, ci însuşirea unor lucruri personale, care îi scot pe alţii din sărite şi îl cataloghează drept hoţ. Urmat de rolurile de ostatec, învins, batjocorit, marginalizat.

Lin-Lin este singura persoană, care îi acordă atenţie şi încearcă să-l facă să rezoneze cu aşteptările oamenilor, participând şi ea la activităţile lui preferate. Naiosin fiind pasionat de film şi găseşte un loc aparte de a se uita la spectacolele în aer liber, acoperişul unei clădiri, unde Lin-Lin nu odată îl urmează şi-şi petrec mult timp împreună.

Băieţaşul în timpul unei bătăi crunte primite de tatăl său, fuge la familia lui Lin-Lin, care îl adăposteşte şi îl “domesticeşte” cu tandreţe. Cei doi copii ajung să se înţeleagă perfect, iar Naiosin îmbracă o înfăţişare umană în reflecţia dragostei familiei. Dar nu poate locui mult timp înafara casei lui, tatăl îl descoperă şi îl înhaţă. De spaimă, copilul fuge la oraş şi acolo creşte mare, dar nu înainte de a dărui fetei cel mai important lucru personal, un binoclu adevărat, cu care s-au distrat în anii copilăriei.

Lin-Lin suferă pentru pierderea colegului de joacă şi treptat, cum se îmbunătăţeşte viaţa lui Naiosin, aşa se degradează viaţa fetiţei cuminţi, crescută până la un moment dat într-o atmosferă de înţelegere. Apare al doilea copil în familie, un frăţior, care acaparează toată atenţia părinţilor, iar fata suferă tot mai mult din cauza neglijării ei. Încet ajunge în postura lui Naiosin şi întreprinde lucruri condamnabile, numai să atragă atenţia asupra sa şi asupra nevoilor sale afective. Îl duce pe frăţior într-un loc şi îl lasă singur, dar copilul, după ce e găsit de tatăl său, n-o trădează părinţilor, că o iubeşte pe soră sa.

Cei doi copii dau probă la o şcoala de artă, vor să devină actori amândoi, dar mama îi cere de la fetiţă să renunţe la dreptul său de a urma această şcoală, neputând plăti taxa impusă pentru amândoi. Mama nu mai are aceeaşi înţelegere pentru fetiţă şi din cauza nedreptăţilor, ea ajunge o fiinţă tot mai frustrată…

Continuarea în numărul următor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5