PSIHOLOGIA VIEŢII

Modificări în creierul bărbaţilor, după naşterea copilului

Pe baza cercetărilor efectuate pe animale, este foarte probabil că se modifică creierul bărbaţilor după naşterea propriului copil: apar nu numai noi legături nervoase dar şi noi celule nervoase care influenţează pozitiv ataşamentul faţă de copil.

Pentru a descoperi rădăcinile sentimentelor paterne, cercetătorii trebuia să stabilească în primul rând, unde să înceapă căutările, scrie cercetătorul în neurologie Brian Mossop, în Scientific American Mind. Privit superficial nu este nimic comun între legătura tată şi copil şi mama şi făt. În cele nouă luni ale sarcinii, diferiţi hormoni, între care şi oxitocinul, invadează corpul femeii şi înfiinţează şi legături biochimice între mamă şi făt. Chiar şi bătăile inimii dintre cei doi se pot sincroniza. După naştere, laptele de mamă serveşte ca sursă naturală de alimentaţie.

Este mai puţin evident la ce sunt buni taţii? Bineînţeles că ei sunt necesari pentru conceperea copilului dar după aceea nu comportă o importanţă existenţială, din punct de vedere al supravieţuirii copilului.

Cercetările însă dovedesc că legăturile tată-copil joacă un rol însemnat în dezvoltarea sănătoasă a urmaşului. Dacă după naşterea copilului, tatăl lasă toate obligaţiile de îngrijire pe seama mamei, copilul va putea întâmpina mai multe probleme psihice: labilitate emoţională, agresivitate, sentimentul dependenţei, într-o fază ulterioară a vieţii lui, comparativ cu o situaţie când legătura tata-copil este una sănătoasă.

Acest fenomen este îngrijorător fiindcă în USA, în 2008, fiecare al patrulea copil a crescut fără tată sau în Ungaria de ex. fiecare al şaptelea copil a crescut, de regulă, numai cu mama. (traducere de pe origo)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5