PSIHOLOGIA VIEŢII

Un film chinezesc Partea II.

Prima parte a articolului se poate citi în numărul din 27.08.2010 al ziarului.

La ultima reprezentaţie de film în aer liber, înainte de demolarea parcului, ar dori să meargă amândoi copii, dar mama o obligă pe Lin-Lin să stea acasă să înveţe şi îl ia doar pe băieţaş, care în timpul spectacolului se cere acasă pentru a merge la baie. El de fapt urmărea să deschidă uşa şi s-o elibereze şi pe soră sa din arestul casei. Lin-Lin fericită îşi duce frăţiorul pe acoperiş, locul vechi pe care îl frecventau cu prietenul ei din copilărie. Binoclul îi ajută să vadă filmul mai de aproape şi fiindcă aveau nevoie de el în acelaşi timp, ajung să se certe pentru el, trag de binoclu amândoi şi cu o mişcare greşită băieţaşul cade jos de pe clădire şi moare în văzul părinţilor îngroziţi. Tatăl fetiţei îi trage o palmă atât de zdravănă, încât o lasă surdă pentru toată viaţă.

Lin-Lin fuge de acasă în oraş, unde era şi Naiosin, dar ei doi nu se mai cunosc, au trecut mulţi ani între timp. Şi ea lucrează, câştigă bani şi decorează camera cu role de film şi poze de artişti, aducând omagiul ei pentru arta vizuală şi tradiţia din familie. Instalează binoclul pe un stativ, pe terasă şi de acolo observă zi de zi viaţa familiei sale, tristă de altfel, pentru pierderea copiilor. Fata vrea să le aducă un zâmbet pe buze şi le dăruieşte căţeluşul crescut de ea, punându-le în prag fără să se arate.

Într-o zi când Naiosin pleca de la lucru cu bicicleta, a dat de o dărâmătură de cărămizi, care s-au tăvălit, iar el împotmolindu-se cu bicicleta, cade. Cărămizile alunecate îl omoară pe căţeluş, care se afla în momentul acela pe partea cealaltă a zidului şi pe care băiatul nici nu l-a zărit.

Lin-Lin supărată foc, ia o cărămidă şi-l loveşte în cap. Băiatul e dus la spital, iar fata arestată, dar fiindcă nu scoate niciun cuvânt va fi internată la psihiatrie. Între timp fata reuşeşte să-i dea lui cheia de la apartament, ca să aibă grijă de peştişorii ei. Astfel, Naiosin descoperă adevărata identitate a fetei, iar când se uită prin binoclul instalat pe terasă, cu surprindere constată, că el era focalizat asupra curţii familiei fetei, mutată în oraş.

Îi caută urgent şi le povesteşte cele întâmplate şi află şi tragedia din viaţa lor. Familia trecută prin atâtea încercări, se bucură de revederea fetei, pe care o căutaseră mult timp, dar n-o găsiseră şi în cinstea zilelor frumoase cândva, fac o reprezentaţie de film în aer liber, în grădina spitalului de psihiatrie, spre bucuria tinerilor, Lin-Lin şi Naiosin.

Filmul are un deznodământ frumos, plătit cu multe suferinţe şi lecţii de viaţă cu efecte ireversibile.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5