Verdict final ! Mitropolia Ardealului: Cazul lui Cristian Pomohaci s-a încheiat

COMUNICAT DE PRESĂ

Cazul fostului preot Cristian Dorin Pomohaci s-a încheiat astăzi, 6 octombrie 2017, prin Decizia Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, care a aprobat Hotărârea nr. 4 / 5 octombrie 2017 a Consistoriului Mitropolitan.

Pe baza abaterilor canonice reținute și a mărturiilor aduse în apărare, Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului a rejudecat cazul disciplinar în data de 5 octombrie a.c., în prezența fostului preot Cristian Dorin Pomohaci, care a ales să se apere singur în fața instanței bisericești, și a hotărât:

  1. Modifică Hotărârea nr.2/27 iulie 2017 a Consistoriului eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, cg. Art. 155 (1) lit.c din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române;
  2. Aplică fostului preot Cristian Dorin Pomohaci sancțiunea: „DEPUNEREA (DESTITUIREA) DIN SLUJIREA CLERICALĂ” (pierderea dreptului de a săvârși lucrări sfinte, de a purta ținuta clericală și de a se împărtăși în altar; cel destituit nu mai este cleric, ci are statut de teolog laic, cu posibilitatea de a desfășura activități social-filantropice, culturale, educaționale sau de a fi cântăreț, după caz; activitatea și conduita sa vor fi evaluate anual de Chiriarh), art. 4 (q) din Regulament.

Hotărârea Consistoriului Mitropolitan este definitivă și irevocabilă (fără drept de recurs) (cf. art. 55, pct. 2 din Regulament).

Consistoriul Mitropolitan a constatat că sarcina preoției, cu toate exigențele ei morale, dogmatice și canonice, este prea greu de purtat pentru Cristian Dorin Pomohaci. De aceea, pentru a-i acorda totala libertate de manifestare în afara ierarhiei bisericești de drept divin și a-și putea soluționa problemele juridice din instanțele civile, fără implicarea Bisericii, Consistoriul Mitropolitan l-a degrevat de marea responsabilitate a preoției, trecându-l în rândul teologilor laici.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sibiului

Comentarii

07/10/17 21:35
prof. Vasile G.

In infinita sa milostivire, Dumnezeu iartă orice păcat, cu condiţia să ne despărţim de el şi să începem o altă viaţă.Pentru acest război cu păcatul -dacă vrem a-l porni- vom primi ajutor ceresc.
Toate bogăţiile lumii sunt nimic faţă de importanţa salvării sufletelor noastre.

08/10/17 15:41
Flaviu Baghiu

Da nu se despart ăștea de astfel de păcate oameni buni. Decizia Consistoriului Mitropolitan este corectă și singura capabilă să scape posterioarele păcătoșilor de astfel de păcate, cel puțin legate de
cele bisericești. Amin!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]