Veronica Oşorheian la Liceul „Petru Maior” Gherla

Iulian Dămăcuş

Din când în când, absolvenţi ai liceului de frumos renume din Gherla deschid porţile lăcaşului care le-a marcat adolescenţa, interesându-se de foştii profesori şi de noile realizări ale şcolii în care au învăţat.
A poposit în oraşul Gherla Veronica Oşorheian (n. Mălai), absolventă din promoţia 1966-1967, cu intenţia de a face o lansare de carte. De fapt, au fost lansate mai multe cărţi semnate de Veronica Oşorheian: volumul de poezii „Anotimp cernut”, cu o prefaţă de Ion Buzaşi; monografia activităţii culturale a comunei Leşu în perioada 1907 – 2007 intitulată „Şirag din pietre de râu”, cu un Preambul semnat de dr. Gabriela Mircea şi două volume de proză scurtă: „Duioşie peste umăr” şi „Traista în pătrăţele”.
Momentul ar fi fost mai potrivit după începerea şcolii, dar... aşa a fost să fie.
Din partea liceului au fost prezenţi scriitorul Iulian Dămăcuş şi bibliotecarul liceului, profesorul Marius Lup, iar dintre foştii profesori i-au fost alături Veronicăi Oşorheian doamna Lucia Peteanu şi domnul Gheorghe Teutsch. Invitaţi au mai fost dascălii Veronica Ilişan, Delia şi Constantin Gordan însoţiţi de micuţa Sofia, Valer şi Lucian Perşa. La eveniment, au fost prezente şi Liliana Codorean împreună cu Felicia Chezan, dar şi preotul din Bonţida, Ioan Petru Mărginean (ultimii doi sunt absolvenţi ai aceluiaşi liceu).
În prezentarea operei scriitoarei, prof. I.Dămăcuş, oprindu-se asupra fiecărui volum: versuri, monografia satului, sau culegeri de folclor, a subliniat elementul comun, liantul, care o definesc – respectul faţă de valorile folclorului, tradiţiilor locale şi dorinţa de-a le păstra şi arăta celor care încă nu le-au uitat, precum şi generaţiilor viitoare. Apreciază calitatea versului autoarei, chiar dacă poezia sa nu excelează prin modernitate, dar se înscrie fericit în tradiţia poeziei ardeleneşti atât prin scriitură cât şi prin mesaj, care este definitoriu pentru omul care se adresează altor oameni, poetul care se adresează cititorilor săi.
Cu ocazia acestui eveniment, Veronica Oşorheian a donat bibliotecii liceului câte un exemplar din volumele lansate şi a primit un volum de versuri din partea Cenaclului ,,Ion Apostol Popescu’’ din Gherla.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5