Vezi oferta liceelor bistriţene pentru învăţământul profesional de 3 ani!

Inspector şcolar pentru ÎPT, prof. Speranţa Unciu

Pentru anul şcolar 2014 - 2015, învăţământul profesional şi tehnic (ÎPT) este organizat  prin Liceul tehnologic de 4 ani (IX - XII) cu trei profile -  tehnic, servicii, resurse naturale şi protecţia mediului  - şi Învăţământ profesional cu durata de 3 ani.

Învăţământul profesional cu durata de 3 anireglementat prin Ordin nr. 3136 din 20 februarie 2014  - este organizat după clasa a VIII- a, cu  frecvenţă, cursuri de zi, finalizat cu examen de certificare a calificării profesionale.

Clasa a IX - a reprezintă pregătirea profesională de bază, cu 5 săptămâni stagii de pregătire practică; clasa a X-a şi clasa a XI - a, pregătire profesională generală și de specialitate, cu 9 săptămâni stagii de pregătire practică respectiv 10 săptămâni stagii de pregătire practică. Elevii beneficiază de susţinere financiară – prin programul de protecţie socială ”Bursa profesională” / 200 lei lunarElevii pot beneficia şi de susţinere financiară, stimulente şi alte forme de sprijin acordate de partenerul de practică.

Învăţământul profesional cu durata de 3 ani se organizează în unităţi de învăţământ care au încheiate contracte – cadru cu operatorii economici, acestea sunt:

1. CT Gr. Moisil Bistriţa:  lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic, mecanic auto, sudor.

2. LT Forestier Bistriţa: Tâmplar, Electrician exploatare joasă tensiune

3. LT Agricol Bistriţa: Mecanic agricol

4. LT de Servicii Bistriţa: ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie; frizer - coafor – manichiurist - pedichiurist;

5. LT „H. Coandă” Beclean: Confecţioner produse textile, Instalator instalaţii tehnico – sanitare şi de gaze

6. LT Agricol Beclean: Mecanic agricol

7. LT Târlişua: Sudor

8. LT Telciu: Lăcătuş mecanic prestări servicii.

9. LT „S. Haliţă” Sg. Băi: Lăcătuş mecanic prestări servicii.

10.   LT „Liviu Rebreanu” Maieru: Lucrător hotelier

11.   LT Lechinţa: Lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic

12.   LT Feldru: Electrician exploatare joasă tensiune şi Confecţioner produse textile.

13.   Colegiul Silvic Transilvania Năsăud:  Pădurar, Fermier montan

14.   LT ICR Căianu – Mic: mecanic auto.

Absolvenţii de învăţământ profesional cu durata de 3 ani care promovează examenul de certificare a calificării profesionale pot continua studiile în clasa a XI a a învățământului liceal.

Atenţie! 22 – 23 mai 2014 secretariatele unităţilor de învăţământ gimnazial completează fişa de înscriere în ÎP de 3 ani şi o eliberează candidaților şi în

•         26 – 27 mai 2014 se face înscrierea candidaţilor la unităţile de învăţământ care şcolarizează ÎP de 3 ani – prima etapă, urmează etapa a II a, a III a,  până în 8  septembrie 2014, conform calendarului de admitere.

          Aşadar fiecărui elev i se asigură şansele de continuare a studiilor în funcţie de aspiraţiile şi potenţialul individual de învăţare. Este bine ca absolvenţii învăţământului gimnazial să aleagă cea mai bună variantă pentru viitorul ce le aparţine.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5