Vezi pentru ce volum a scris prefaţa, zilele acestea, Vasile Dâncu, vicepremier în noul Guvern !

Prof. univ. dr. Vasile Sebastian Dancu , nominalizat pentru funcția de vicepremier al României și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a scris zilele acestea prefaţa la volumul "Sărbătorile ciclului social şi calendaristic sau Munci şi zile în Ţinutul Bistriţei şi Năsăudului", Editura Şcoala Ardeleană, semnat de Vasile V. Filip şi Menuţ Maximinian, ce face parte din proiectul Cultura tradiţională imaterială din judeţul Bistriţa-Năsăud al Consiliului Judeţean şi al Centrului Judeţean pentru Cultură.
"O carte fascinantă despre sufletul românesc şi despre purtătorii unui sentiment al spaţiului şi timpului, o lucrare ce depăşeşte mult cadrul unei cercetări etnologice, etnografice sau antropologice prin intenţionalitatea ei: încearcă să ofere societăţii şi omului modern o alternativă la pierderea sensului, la uitarea de sine sau la crizele identitare. Scopul discret mărturisit al autorilor este acela de a reînvia în faţa noastră practici ale unui timp armonios al societăţii, un timp al tradiţiei în care oamenii nu erau răstigniţi întreconştientul raţional şi inconştientul refuzat, cum spune Jung. Omul tradiţional se oferea naturii şi universului în totalitatea fiinţei lui; omul modern desacralizează şi elimină transcendenţa, se luptă cu trecutul, intră în opoziţie cu propria lui esenţă, căci nu mai este în stare să înţeleagă propriul său interior, populat cu conţinuturi mitice, fantastic, plin de simboluri şi semne. Dar autorii nu se limitează la o expediţie, altminteri fascinantă, în universul sărbătorilor dintr-o zonă a României miraculoase, cipun o întrebare implicită şi ne aruncă o provocare: suntem pe o muchie a timpului, într-un moment în care mai putem reînvia insula noastră de autentic şi armonie cu lumea, mai putem locui spiritual universul nostru apelând la tradiţie ca măsură. Când uniformizarea, globalizarea şi falsificarea emoţiilor ne pun în pericol fiinţa şi identitatea, cultura tradiţională ne poate salva ori ne poate sprijini în regăsirea unor sensuri fundamentale ale existenţei. Aşadar, putem să ne oprim şi să trăim altfel?" scrie Vasile Sebastian Dâncu.
Mai multe în cartea ce va fi lansată, în curând, la Bistriţa, în prezenţa unor etnologi de marcă din ţară. Un prim semnal, pre-lansare, a avut loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Timişoara, unde, alături de Vasile V. Filip şi Menuţ Maximinian, au fost dr. Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Ioan Cuceu, directorul Arhivei Academiei Române, Otilia Hedeșan-prorectorul Universităţii de Vest.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5