A fost lansat volumul - Sărbători în Ţinutul Bistriţei şi Năsăudului. „O lucrare excelent gândită, bine documentată şi strălucitor scrisă de Vasile V.Filip şi Menuţ Maximinian"

Consiliul Judeţean a găzduit, joi, lansarea unui volum care acoperă sărbătorile ciclului social şi calendaristic din Ţinutul Bistriţei şi Năsăudului, lucrare de Vasile V.Filip şi Menuţ Maximinian. Cartea face parte dintr-o serie de trei volume gândite să acopere ,,Cultura tradiţională imaterială românească de pe meleagurile judeţului Bistriţa-Năsăud”. Seria a fost deschisă în 2012 cu un prim volum dedicat ariei tematice a obiceiurilor ciclului individual şi familial: naşterea, nunta, înmormântarea (aşa-numitele rituri de trecere). Cărţile fac parte dintr-un proiect de cercetare pe teren, proiect menit să redescopere obiceiurile satului din judeţul nostru prin dialog direct cu oamenii ce le-au moştenit din generaţie în generaţie ca un testament viu.

Organizatorii acestui eveniment, Consiliul Judeţean, Centrul Judeţean pentru Cultură, Societatea Scriitoriilor din Bistriţa-Năsăud, Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române Cluj-Napoca, au dublat lansarea cu o dezbatere legată de timpul sacru şi timpul profan la români şi conlocuitori în Ţinutul Bistriţei şi Năsăudului.

Cartea „Cultura tradiţională imaterială românească din Bistrița-Năsăud”, volumul II – ,,Sărbătorile ciclului social şi calendaristic sau Munci şi zile în Ţinutul Bistriţei şi Năsăudului” de Vasile V. Filip şi Menuţ Maximinian a fost publicată la Editura Şcoala Ardeleană, cu o prefaţă scrisă de vicepremierul României, prof. univ. dr. Vasile Sebastian Dâncu.

"Autorii nu se limitează la o expediţie, altminteri fascinantă, în universul sărbătorilor dintr-o zonă a României miraculoase, ci pun o întrebare implicită şi ne aruncă o provocare: suntem pe o muchie a timpului, într-un moment în care mai putem reînvia insula noastră de autentic şi armonie cu lumea, mai putem locui spiritual universul nostru apelând la tradiţie ca măsură. Când uniformizarea, globalizarea şi falsificarea emoţiilor ne pun în pericol fiinţa şi identitatea, cultura tradiţională ne poate salva ori ne poate sprijini în regăsirea unor sensuri fundamentale ale existenţei. Aşadar, putem să ne oprim şi să trăim altfel?" scrie Vasile Sebastian Dâncu.

La eveniment, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, au fost prezente oficialităţile judeţului, etnologi de marcă, scriitori, oameni de cultură, prieteni ai autorilor.

Lansăm o carte, la care autorii au muncit doi ani de zile

Gavril Ţărmure, director Centrul Judeţean pentru Cultură BN: Avem bucuria să lansăm o carte la care au muncit doi ani de zile, au făcut o foarte serioasă cercetare în teren, doi oameni adorabili, care merită felicitaţi pentru efortul lor, pentru consecvenţa lor. Mă refer, aici, la domnul Vasile Filip, doctor în etnologie, şi domnul Menuţ Maximinian, jurnalist, un om plin de virtuţi , care s-a consacrat într-un mod mai aprofundat acestei discipline.

E un moment de bucurie şi un moment care scrie istorie

Radu Moldovan, preşedinte Consiliul Judeţean: E un moment de bucurie şi un moment care scrie istorie, lansarea celui de-al doilea volum „Cultura tradiţională imaterială românească din Bistriţa-Năsăud – Sărbătorile ciclului social şi calendaristic sau munci şi zile în ţinutul Bistriţei şi Năsăudului”. Eu cred că această carte, pentru toţi cei care ne-am născut şi ne-am format în ţinuturile Bistriţei şi Năsăudului, ne aduce aminte de bucuria lucrurilor simple pe care le-am trăit în copilăria noastră, mai ales în perioada premergătoare Crăciunului şi cred că cei doi autori merită toate aprecierile noastre pentru munca asiduă depusă. Noi suntem alături, prin instituţiile culturale, de astfel de proiecte, chiar dacă e o perioadă destul de complicată. Eu mă bucur foarte mult că azi, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, are loc acest eveniment. Cartea arată foarte bine şi conţinutul ei este unul foarte important, pentru că toţi cei care ne dorim un viitor trebuie să ne asumăm trecutul, să-l respectăm şi să-l preţuim. Felicitări domnului profesor Vasile Filip, felicitări domnului director Menuţ Maximinian.

Vreau să vă smulgem promisiunea că este doar începutul

Ioan Ţintean, prefectul judeţului: În judeţul Bistriţa-Năsăud poţi vorbi cu adevărat de cercetare în domeniul folclorului. Am constatat că există o preocupare deosebită în acest sens. Din păcate, străbătând judeţul de la un capăt la altul, am călcat, la modul figurat, pe această istorie şi nu ne-am făcut timp să zăbovim suficient ca să înţelegem rostul lucrurilor pe care dumneavoastră, cercetătorii, culegătorii de folclor le-aţi luat la mână, le-aţi prelucrat şi ni le-aţi prezentat nouă în aceste manuale, pentru că, pentru noi, aceste cărţi sunt adevărate manuale. Domnilor autori, pe care vă cunosc de mult, în numele instituţiei pe care vremelnic o coordonez, vă mulţumesc şi vă felicit! Vreau să vă smulgem promisiunea că este doar începutul.

Suntem alături de toate proiectele care implică tradiţiile

Alexandru Gavrilaş, director Complexul Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud: Sunt onorat să mă aflu la acest eveniment. Nu am competenţele necesare de a analiza această carte, dar pot să vă spun că instituţia pe care o conduc, Complexul Muzeaul Judeţean BN, este alături de toate proiectele care implică tradiţiile şi astfel, în aceste zile, în curtea Muzeului, se organizează „Crăciun în Bistriţa-Năsăud”.

Prin ceea ce au făcut autorii, ei duc mai departe aceste tradiţii

Alexandru Vidican, protopop Protopopiatul Ortodox Bistriţa: Sunt onorat să mă aflu astăzi aici, cu dumneavoastră, care faceţi de bună seamă cinste nu numai municipiului, nu numai judeţului ci culturii româneşti. Dacă se vorbeşte de tradiţiile noastre ca popor român şi creştin, prin această carte avem speranţa de a duce identitatea noastră mai departe, într-o lume în care Biserica este oarecum arătată cu degetul, tocmai biserica păstrează în lada de zestre toate aceste obiceiuri. Dacă nu ne vom lăsa duşi de val că nu mai e nevoie de obiceiuri, de tradiţii, de colindat, atunci avem şansa de a merge mai departe. Prin ceea ce au făcut autorii, ei duc mai departe aceste tradiţii.

Cel de-al doilea volum vine într-un context al preocupărilor pentru cultura tradiţională

Andrei Moldovan, preşedinte Societatea Scriitorilor BN: În judeţul Bistriţa-Năsăud, studiile despre folclor nu au fost foarte bogate. Cel de-al doilea volum al colegilor noştri este un eveniment care vine într-un context al preocupărilor pentru folclor, pentru etnologie, în general pentru cultura tradiţională. Trebuie să-i felicităm pe cei doi colegi, Vasile Filip şi Menuţ Maximinian, pentru cel de-al doilea volum.

O lucrare excelent gândită, atât de bine documentată şi atât de strălucitor scrisă!

Prof. univ. dr. Ion Cuceu, director Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca: Cartea, în jurul căreia ne-am adunat, se prefigurează ca o monografie etnologică a Transilvaniei istorice, anume a zonelor şi subzonelor ţinutului Bistriţei şi Năsăudului. O lucrare de primă şi necesară sinteză ştiinţifică pe care o datorăm domnului profesor Vasile Filip şi domnului director Menuţ Maximinian, dar şi unui cadru instituţional generos, respectiv Consiliul Judeţean BN. Această realizare ştiinţifică, până acum în două volume, mă bucură, personal, destul de mult. O lucrare excelent gândită, atât de bine documentată şi atât de strălucitor scrisă

Este o lucrare extinsă, o lucrare profesionistă

Ioan Pintea, director Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud: Este atât de important să putem în starea de monografie, în starea de cercetare, zonele acestea, pe care, deja, lumea noastră modernă, lumea noastră destul de complicată , extrem de agitată, le-au uitat. De aceea, este extrem de important ceea ce face Vasile Filip şi Menuţ Maximinian. Ridică acest monument culturii populare, culturii tradiţionale. E o lucrare completă. Dacă vrei să vorbeşti despre tradiţiile din această zonă, va trebui să faci apel la această carte. Ceea ce mi s-a părut interesant că cei autori nu merg doar pe lucrări de specialitate, ci se duc şi înspre istorie, spre literatură. Este o lucrare extinsă, o lucrare profesionistă. Îi felicit şi sunt sigur că au făcut un lucru foarte bun!

Au mai vorbit prof.univ. dr. Tudor Sălăgean, director Muzeul Etnografic al Transilvaniei, conf.univ.dr. Alina Branda - Universitatea Babeş-Bolyai, Vasile George Dâncu, director Editura Şcoala Ardeleană, Dorel Cosma, managerul Centrului Municipal Cultural, prof. Mircea Seleuşan, creatorul popular Virginia Linul, maica stareţă Veronica de la Mănăstirea Dobric, Elena M. Cîmpan- preşedinte Societatea Scriitorilor Bistriţeni, Ioan Seni - preşedinte ASTRA şi cercetătorul Liviu Păiuş.

Mai multe fotografii pe pagina de Facebook a ziarului nostru.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5