Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud: Eveniment cultural - lansarea cărţii „Poveştile şi povestitul în ţinutul Bistriţei şi Năsăudului”
Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a fost gazda lansării cărţii „Poveştile şi povestitul în ţinutul Bistriţei şi Năsăudului”, apărută la Editura Charmides, sub semnătura prof. dr. Vasile V. Filip. Volumul întregeşte cercetarea ce a avut loc pe parcursul a zece ani în urma căreia au mai apărut, la Editura Şcoala Ardeleană, „Riturile de trecere” şi „Sărbătorile ciclului social şi calendaristic”, coautor Menuţ Maximinian.
„Lucrarea, de o valoare excepțională, face parte integrantă din proiectul „Cultura imaterială tradiţională românească din Bistriţa-Năsăud”, realizat împreună cu etnologul Menuț Maximinian, alături de care a editat primele două volume: "Riturile de trecere” şi „Sărbătorile ciclului social şi calendaristic”. În acest demers sprijinul a venit din partea Consiliului Judeţean Bistrița Năsăud şi al Centrului Judeţean pentru Cultură. Ca manager al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, am avut bucuria de a modera acest eveniment, la care au participat foarte mulți iubitori de Cultură și specialiști în domeniu. Este, fără îndoială, o realizare de o importanță crucială, pentru ceea ce înseamnă patrimoniul cultural imaterial al județului Bistrița Năsăud. Sincere felicitări Domnule Profesor” a transmis Alexandru Pugna - managerul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.
Evenimentul a avut ca invitaţi pe dr. Tudor Sălăgean - manager Muzeul Etnografic al Transilvaniei, cercetător dr. Dana Maria Câmpean, etnolog Emilia Bumb Ometiţă- şef Serviciul Conservarea, Cercetarea, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Literatură şi Multimedia, inspector şcolar Doina Macarie, prof. dr. Ilie Rad, Şef al Catedrei de Jurnalism a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.
„Cercetările inițiate și magistral coordonate de profesorul dr. Vasile Filip, realizate până la un loc în colaborare cu tânărul său discipol Menuț Maximinian (primele două tomuri), au ajuns, prin acest elegant și deosebit de important, al treilea tom, să se încheie, după cum mărturisește autorul, după un deceniu. Amplul proiect, finanțat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, prin Centrul Județean pentru Cultură-Bistrița, m-a bucurat nespus în 2012, când am participat la lansarea celui dintâi volum, la Bistrița și la Cluj, întrucât o monografie a ariei etnoculturale a Nord-Estului Transilvaniei istorice era absolut necesară. Și eram sigur și atunci, cum sunt și astăzi pe deplin convins, că cel chemat să dea o asemenea lucrare era Vasile Filip... Sunt aici peste 400 de pagini de analize exemplare și sistematice cu exemple admirabil alese din colecții publicate sau inedite, indicate riguros în aparatul critic infrapaginal de 851 referințe și mai apoi, în Bibliografie, lucrarea fiind însoțită și de un Index al localităților din care provin informațiile și textele folclorice comentate. Lecturarea acestor analize este una de sărbătoare pe potriva conținutului mitic al majorității textelor, căci Vasile Filip a pătruns atât de adânc universul lăuntric al narațiunilor încât, asemenea unui sacerdot, dezlegând „taine” și „parabole”, nu înlătură misteriosul, ci adâncește pe cititor în încărcăturile magico-mitice, în simbolistica religioasă a motivelor pe care le prezintă, totdeauna cu trimiteri la tulburător de întinsele lecturi ale autorului” este o partedin mesajul transmis de
prof. univ. dr. Ion Cuceu de la Institutul “Arhiva de Folclor a Academiei Române” Cluj.
( mai multe detalii în Răsunetul Cultural de august)
Citiţi şi:
- Poveştile din Bistriţa-Năsăud, în carte. Lansarea, la Consiliul Judeţean
- Cartea tradiţiilor bistriţene, lansată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei
- Volumul „Sărbătorile în Ţinutul Bistriţei şi Năsăudului”, lansat la Sibiu şi Alba Iulia
- O carte unicat, lansată în cadrul unui amplu simpozion, la Consiliul Judeţean
- „Sărbătorile în Ţinutul Bistriţei şi Năsăudului”, subiect de dezbatere la Conferința de Antropologie şi Etnografie
Adaugă comentariu nou