Viaţa şi istoria saşilor din Transilvania – evocată în două cărţi şi o expoziţie

O sensibilă activitate desfăşurată în organizarea CJ B-N, Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” B.N, în parteneriat cu Parohia Evanghelică Bistriţa, Forumul Democrat German Bistriţa, Fundaţia Michael Schmidt, Sinteza – Revistă de cultură şi gândire strategică, Editura Şcoala Ardeleană şi Palatul Copiilor Bistriţa, s-a derulat la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, în sala „Gavril Scridon”, prin lansarea a două volume aparţinând jurnalistului Ruxandra Hurezean, cu titlurile: Criţ. Istoria, poveştile şi viaţa unui sat de saşi” şi „Povestea saşilor din Transilvania. Spusă chiar de ei”, urmată de vernisajul expoziţiei artistului Nicolae Romaniţan, care a expus ilustraţiile originale la cartea „Povestea saşilor din Transilvania. Spusă chiar de ei”.
Evenimentul a fost moderat de către directorul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” B-N, scriitorul Ioan Pintea, care a precizat că o definiţie a Transilvaniei este cea a criticului literar din Târgu Mureş, Al. Cistelecan, care a afirmat că „Transilvania este pământul de pe care au plecat saşii şi au venit ţiganii”, apreciind cele două cărţi ca nişte reportaje jurnalistice şi expoziţia tânărului plastician.
Despre cărţi, eveniment, importanţa şi valoarea lui istorică au opinat, cu argumente şi exemplificări, jurnalista şi autoarea Ruxandra Hurezean, preotul Bisericii Evanghelice Bistriţa – Dieter Krauss, preşedintele Forumului Democrat German Bistriţa - Thomas Hartig, tânărul artist plastic Nicolae Romaniţan, directorul Editurii Şcoala Ardeleană din Cluj – George Vasile Dâncu, directorul revistei Sinteza – Caius Chiorean.
În prezenţa unui public avizat s-a făcut şi prezentarea revistei Sinteza de către reprezentanţii ei, cu menţiunea că este o revistă politică şi de sociologie ce apare la Cluj.
Au fost admirate şi apreciatele exponate din holul bibliotecii.
În finalul evenimentului, autoarea a acordat numeroase autografe.

Comentarii

13/12/16 13:25
Vizitator

Cartile Jurnalisti Ruxandra Hurezean „Povestea șasilor din Transilvania. Spusă chiar de ei” și „Criț – Istoria, poveștile și viața unui sat de sași” sunt de fapt două volume despre istoria mai puţin cunoscută a saşilor din Transilvania, a caror lansare a avut loc pe data de 6 octombrie 2016, in cadrul Festivalului Internaţional de Carte Transilvania, organizat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.
Despre Ruxandra Hurezean, se stie ca a urmat studii de filosofie la Cluj si a lucrat ca jurnalist la mai multe ziare locale si centrale. A condus echipe redactionale, a scris analize politice, reportaje si comentarii, a enervat multa lume. Are cam 25 de ani de razboi cu lumea care nu-i place si tot atatia ani de pace cu oamenii buni. I se spune „pescar de oameni”, dintre cei care stiu mai mult sa dea decat sa primeasca. Are o lipsa cronica de simt mercantil si o caposenie care o face unica. Atunci cand toata lumea o ia la vale, ea o ia la deal. A mai publicat un volum de proza, „Cetatea”, si unul de reportaje, „Conspiratia oamenilor liberi. Patruzeci de calatorii in cautarea unui drum”. In prezent este senior editor al revistei SINTEZA, revista de cultura si gandire strategica.
Initiativa Bibliotecii Județene ”George Coșbuc”, de a organiza si la Bistrita lansarea celor doua carti ale Ruxandrei Hurezean despre istoria sasilor, este o actiune laudabila, demna de cele mai bune aprecieri.

14/12/16 22:05
SV

Felicitări Doamnei Ruxandra Hurezean pentru o asemenea carte!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5