Prof.dr. Dorel Cosma: Am lucrat intens ca ”Moștenirea Săsească” să ne aparţină. La anul vom încerca să deplasăm această expoziţie în Austria şi Germania

Deschiderea evenimentului istoric ”Exodul Sașilor” s-a făcut cu o expoziție comemorativă cu titlul ”Moștenirea Săsească”, care a avut loc la Galeria de Artă ”Casa cu Lei”.
Vernisajul a fost prezentat de către Prof.Dr. Dorel Cosma, care a avut alături de el - pe lângă delegațiile din Germania și Austria - pe preşedintele Asociaţiei Saşilor Bistriţeni din Germania şi Austria HOG Bistritz-Nosen, Hans Franchy, preotul paroh al Bisericii Evanghelice CA, Johann Dieter Krauss, și istoricul de artă Vasile Duda
Directorul Centrul Cultural ”George Coșbuc”, a ținut să precizeze faptul că expoziția cu titlul ”Moștenirea Săsească”, aparține în proporție de 100% instituției pe care o reprezintă: ”Am lucrat intens ca această colecţie să ne aparţină. Tot ce vedeţi este aşadar proprietatea Centrului Cultural Municipal. La anul vom încerca să deplasăm această expoziţie în Austria, Germania, dar şi în oraşe din ţară. Mobila este refăcută după cea originală. Sunt poze din istoria Bistriţei, precum şi cărţi poştale-documente, originale, aparţinând unor prizonieri germani din Primul Război Mondial”, a spus Prof.Dr. Dorel Cosma.
Imaginile de arhivă - din cadrul acestui vernisaj, evocă importantul eveniment istoric, petrecut în urmă cu 70 de ani - sunt din diferite colecții particulare și prezintă momente inedite din viața și comunitatea sașilor din Transilvania.
Piesa centrală a expoziției, a fost reprezentată de mobilierul tradițional, o replică reușită a unui interior săsesc, pictată manual, în atelierul cunoscutului artizan din Sibiu, Mircea Ungureanu. Deasemenea, sunt interesant de văzut și țesăturile cu aceași specificitate săsească, realizate de artizanul Bistrițean Virginia Linul.
Înscrisurile vechi, datează de aproximativ 100 de ani, adică între 1910-1920, și reprezintă corespondențe din primul război mondial, a sașilor aflați pe front, către familiile lor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5