OSTERMARKT 2015 - BUCURIA TRADIȚIILOR SĂSEȘTI. Primarul Ovidiu Creţu şi directorul C. C. M. Dorel Cosma au întâmpinat oaspeţii din Austria şi Germania
Primăria Municipiului Bistriţa, Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc” Bistriţa, Forumul Democrat German Bistriţa şi Biserica Evanghelică Bistriţa, au oferit bistriţenilor o zi aparte, Târgul de Paşti-Ostermarkt. Pe Pietonalul “Liviu Rebreanu” la Târgul Meşteşugarilor au fost prezenţi expozanţi din Bistriţa-Năsăud, Mureş, Suceava, Harghita, Covasna, cu produse legate de Paşti, în general ouă în diverse mărimi, de la cele naturale, până la cele confecţionate din hârtie.
Evenimentul cultural-artistic a fost coordonat de directorul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc”, prof.dr. Dorel Cosma, care a prezentat activităţile şi în limba germană pentru oaspeţii din Austria şi Germania. Manifestarea a debutat pe Pietonalul bistrițean cu parada portului popular,care a adus o bogăţie de costume. Pe scena de pe Pietonalul bistrițean s-au aflat primarul Bistriţei, Ovidiu Teodor Creţu, primarul localităţii Wels-Austria, Peter Koits, viceprimarul George Avram, preşedintele Asociaţiei Saşilor din Germania (HOG), dr. Hans Franchy, protopopul ortodox Alexandru Vidican, preoţii Nicolae Feier (ortodox), Johann Dieter Krauss (evanghelic CA), monseniorul catolic Gered Peter, Andras Peter (reformat), de asemenea, preşedintele de onoare al Forumului Democrat German, Zaig Eckehardt, și preşedintele în exerciţiu, profesorul Ioan Arcălean.
A vorbit despre însemnătatea momentului primarul Teodor Ovidiu Creţu care a transmis următorul mesaj: ”Le mulţumesc tuturor celor care au lăsat acasă grijile şi lucrul şi în ciuda vremii nefavorabile au venit la Ostermarkt. De-a lungul anului, avem cel puţin o manifestare pentru fiecare etnie şi ne bucurăm că Bistriţa este un oraş multietnic, în acest fel ne-am îmbogăţit toţi. Primarul oraşului Wels, înfrăţit cu Bistriţa, a venit cu ansamblul săsesc. Salut formaţiile de dansuri săseşti venite la Ostermarkt, ceea ce fac este extrem de important, duc mai departe tradiţiile strămoşilor noştri şi le aduc pe scenă pentru a ne putea bucura cu toţii de ele. Sperăm ca şi ediţia din acest an să bucure cetăţeanul bistriţean. Este prima manifestare din cadrul unui şir care va acoperi toată perioada până spre toamnă”.
După încheierea ceremonialului oficial și după ce Fanfara Garnizoanei Bistriţa a intonat imnurile României, Austriei, Germaniei şi Uniunii Europene, s-a desfăşurat un program artistic de muzică și dansuri tradiţionale săseşti, susţinut de formaţiile: Orchestra Profesionistă a Centrului Cultural Municipal „George Coșbuc”, Corala „Andrei Mureşanu” Bistriţa, Fanfara „Harmonie” a Forumului Democrat German Bistriţa, Corul „Edelweiss” din Câmpulung Moldovenesc, Corul de bărbaţi din Satu Mare, ansamblurile de dansuri săseşti din Sighişoara şi Sibiu, „Regenbogen” din Bistriţa, „Transylvanian” din Wels (Austria), „Sonnenschein” din Târgu Mureş, „Goldregen” din Reghin, „Codlea” şi „Korona” din Braşov, respectiv ansamblul de dansuri şvăbeşti „Gute Laune” din Satu Mare şi ansamblul de dansuri „D-Fantasy” din Bistriţa, coordonat de Doris Gîţa.
Deşi afară a fost destul de rece, și ploaia parcă nu vroia să țină cu organizatorii, programul artistic a continuat în ”Teatrul de Vară” iar bistriţenii s-au putu bucura de un spectacol deosebit. „Odată cu Ostermarkt încep marile manifestări ale anului, fiind o bucurie întâlnirea cu tradiţiile săseşti, dar şi primirea delegaţiilor din Germania şi Austria în frunte cu primarul din Wells. 14 formaţii din ţară şi străinătate au adus frumuseţea tradiţiilor săseşti, evenimentul nostru coagulând implicarea Primăriei municipiului Bistriţa, a Centrului Cultural Municipal, dar şi buna colaborare cu Forumul German, coordonat de Ioan Arcălean. A fost o manifestare frumoasă, ce a înfăţişat multiculturalitatea Bistriţei, după cum a subliniat şi primarul Ovidiu Teodor Creţu”, declară prof. dr. Dorel Cosma.
Delegaţiile străine au primit din partera organizatorilor diplome şi premii în cărţi, vorbind despre frumuseţea Bistriţei, pe care o vor purta cu ei acasă, evenimentul nostru fiind catalogat drept unul de nivel internaţional prin seriozitatea organizatorilor şi a formaţiilor prezente.
A fost o sărbătoare frumoasă care ne-a readus bucuria trăirii în vechea cetatea săsească.
Citiţi şi:
- “Ostermarkt” – bucuria revederii saşilor
- Vă invităm la Târgul de Paşti- Ostermarkt 2015
- (Video) Vin Paştile. Celebrul Târg Ostermarkt ne-a amintit de tradiţiile săseşti
- Turneul Centenarului în oraşele înfrăţite a debutat în Wels. Primarul Ovidiu Creţu s-a întâlnit cu autorităţile din Austria, iar Cununa de pe Someş a fost aplaudată la scenă deschisă
- Ostermarkt, târgul de nota zece, de acasă
Adaugă comentariu nou