( Video) Vin Paştile. Celebrul Târg Ostermarkt ne-a amintit de tradiţiile săseşti
Primăria Municipiului Bistriţa, Palatul Culturii Bistriţa, Forumul Democrat German Bistriţa şi Biserica Evanghelică Bistriţa au organizat, şi în acest an, în duminica Floriilor saşilor, Târgul de Paşti - Ostermarkt.
Deschiderea oficială a fost făcută de către primarul Ovidiu Creţu, directorul palatului Culturii, Dorel Cosma, episcopul Bisericii Evanghelice, Reihart Guib, alături de preoţi ce au rostit o rugăciune ecumenică.
„Ostermarkt-ul este un eveniment care declanşează seria acţiunilor culturale din an. Este cel mai timpuriu, are loc primăvara, este de Floriile săseşti, cum le spunem noi, adică Floriile catolice. Este un obicei străvechi pe care bistriţenii l-au avut de sute de ani, de a sărbători venirea primăverii, a Paştelui, de a sărbători lumina care vine de la Ierusalim. În acest an, evenimentul a fost organizat în colaborare cu Forumul German, Parohia Evanghelică din Bistriţa şi Asociaţia Saşilor din Germania şi Austria. Este un eveniment în care ne place să promovăm valorile tradiţionale ale Bistriţei, valorile vechi, valorile locuitorilor care au creat Bistriţa, mă refer la saşi şi de aceea în sală sunt o mulţime de costume săseşti. Îi felicit pe cei care le poartă şi le mulţumesc că fac acest lucru, pentru că în acest fel ne arătăm dragostea faţă de ceea ce au creat înaintaşii noştri şi respectul faţă de ei. În context, primarul Creţu a menţionat că ne aflăm în Anul Centenarului şi că toate evenimentele culturale sunt dedicate celui mai mare eveniment din viaţa poporului român. Ovidiu Creţu a punctat şi contribuţia saşilor la evenimentul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. „La o lună şi o săptămână de la Adunarea de la Alba Iulia, la Mediaş, în 8 ianuarie 1919, se reunesc Consiliul Central Săsesc şi Consiliul Naţional Săsesc, care adoptă o Rezoluţie, care atestă faptul că întotdeaua saşii au avut un rol extrem de pozitiv pentru viaţa din comunităţile în care au trăit şi din Transilvania. „Poporul săsesc din Transilvania se pronunţă, conform principiilor de autodeterminare, pentru unirea Transilvaniei cu România, salută poporul român şi-l felicită pentru îndeplinirea idealurilor sale naţionale. Poporul săsesc ia act nu numai de un proces istoric de o importanţă mondială, ci şi de dreptul legitim al poporului român pentru unirea şi formarea unui stat””, a spus primarul Ovidiu Creţu.
„În numele delegaţiei care a venit la Bistriţa din Austria şi Germania aduc un călduros salut din partea membrilor Asociaţiei. Sunt mulţi care sunt încă strâns legaţi de originea lor, de patria lor, de Bistriţa. Am venit cu mare plăcere, am fost şi în anii trecuţi şi sperăm să mai venim încă mulţi ani de acum înainte”, a spus Hans Franchy, urând un Paşte fericit tuturor bistriţenilor” a declarat dr. Hans Franchy, preşedintele Asociaţiei Saşilor Bistriţei din Austria şi Germania (HOG).
Episcopul Reihart Guib a declarat: „Mulţumesc pentru invitaţia făcută de a participa şi în acest an la Ostermarkt. Mulţumesc în special domnului primar Ovidiu Creţu, care prin Primărie a preluat frâiele acestui Ostermarkt de câţiva ani buni şi vedem o sală plină, cu oameni tineri şi dornici să arate ce au învăţat, toate semne că trăim şi sărbătorim Paştele, de două ori şi ne bucurăm de aceasta împreună cu cei din alte religii din Bistriţa, ca semn al vieţii, al comuniunii, ca semn de speranţă şi nădejde pentru viitor. 100 de ani de România după 10 ani de Uniunea Europeană. Un Paşte fericit tuturor!”
Program artistic a conţinut momente cu Muzica militară a garnizoanei Bistrița, Orchestra profesionistă a Palatului Culturii Bistrița, Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița, Ansamblul de dansuri săsești al Palatului Culturii Bistrița, Ansamblul de dansuri săsești ”Korona” din Brașov, Ansamblul de dansuri săsești din Sibiu, Ansamblul de dansuri șvăbești ”Doruri sătmărene” din Satu Mare, Ansamblul de dansuri săsești ”Goldregen” din Reghin, Corul ”Edelweiss” din Câmpulung Moldovenesc, Fanfara din Rodna, pe scena Palatului Culturii. Nu a lipsit nici tîrgul tradiţional, derulat în foaierul instituţiei. Vin Paştile, tradiţionalul târg amintindu-ne de frumuseţiile Bistriţei !
https://www.facebook.com/PALATUL.CULTURII.BISTRITA/videos/1578885828874747/
Citiţi şi:
- OSTERMARKT 2015- BUCURIA TRADIȚIILOR SĂSEȘTI. Primarul Ovidiu Creţu şi directorul C. C. M. Dorel Cosma au întâmpinat oaspeţii din Austria şi Germania
- Târgul de Paști Ostermarkt: muzica, voia bună, meşteşugarii, animă burgul săsesc
- Târgul de Paşti Ostermarkt, bucuria păstrării tradiţiilor
- “Ostermarkt” – bucuria revederii saşilor
- Ostermarkt: muzica, voia bună, meşteşugarii au animat burgul săsesc
Adaugă comentariu nou