Victor Ştir-premiat, Radu Săplăcan-evocat la Festivalul Internaţional de Poezie de la Sighetu Marmaţiei

Pornit în 1974 de criticul literar Laurenţiu Ulici, festivalul de la Sighet a devenit de interes internaţional la scurt timp, fiind invitaţi poeţi, scriitori critici, traducători, editori din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Cehia, Elveţia, SUA, Irak etc. În acest an, au fost prezenţi literaţi din Serbia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. La Casa Municipală de Cultură Sighetu Marmaţiei, în deschiderea Festivalului, au vorbit: poetul Vasile Muste, directorul instituţiei organizatoare, primarul municipiului Ovidiu Nemeş, criticul Gheorghe Grigurcu - preşedinte al Festivalului, preşedintele Filialei Maramureş a Uniunii Scriitorilor din România, Gheorghe Pârja, scriitorul Horia Bădescu, dar şi bistriţenii Florin Săsărman şi Olimpiu Nuşfelean.
După-amiază, a urmat întâlnirea scriitorilor cu tinerii, la Colegiul Naţional "Dragoş Vodă" şi Liceul "Regele Ferdinand". Spre seară, în Sala Festivalului de la Palatul Cultural, s-a desfăşurat Masa rotundă: "Radu Săplăcan, un Maiorescu transilvan?" moderator: Gheorghe Grigurcu. Tot aici fost vizionat şi un film despre scriitorul beclenar Radu Săplăcan (1955- 2002), iar cantautorul bistriţean Florin Săsărman a susţinut un recital.
La Primăria municipiului, în sala Transist, a avut loc Festivitatea de premiere şi Spectacolul de muzică şi poezie susţinut de Ducu Hotima şi Adrian Voichiţescu.
În urma jurizării volumelor de poezie participante la ediţia a XXXIX-a a Festivalului Internaţional de Poezie Sighetu Marmaţiei, juriul format din Gheorghe Grigurcu (preşedinte),Vasile Muste (secretar), Gabriel Cojocaru, Gheorghe Pârja, Olimpiu Nuşfelean a hotărât în unanimitate acordarea la secţinuea antologie premiul lui Victor Ştir, pentru cartea „Adulter cu moartea”, Editura Tipo Moldova, Iaşi, 2012. S-au mai acordat Premiu pentru volum - „Liniştea de dinaintea liniştii” de Paul Vinicius, Premiu pentru volum: „Mizerias” de Sorin Grecu, Premiu Ex Equo: „Făptura căzută din mit” de Ioan Vintilă Fintiş și „Incertitudini în formă de aripă” de Carmen Steiciuc..

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5