(Video) Câtă frumuseţe ! Peste decenii, Casa din Spermezeu, opera de suflet a episcopului Macarie, va străjui la Muzeul ASTRA Sibiu

Alte două case de la Spermezeu, donate Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti şi Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj - Napoca

Casa din Spermezeu este o veritabilă casă episcopală, donație a Preasfințitului Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, transmite Muzeul ASTRA Sibiu. În circuitul valorilor muzeale și patrimoniale românești și europene se înscrie Gospodăria din Spermezeu, donată Muzeului ASTRA, cu generozitate, de Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord. Bucuria inaugurării casei a fost împlinită de slujirea Sfintei Liturghii, la Biserica din Bezded, oficiată de Preasfințitul Episcop Macarie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, și prin prezența comunității din Spermezeu. După sfințirea casei și rostirile inaugurale a urmat reconstituirea obiceiului de seceriș, precum și degustarea unor bucate pregătite cu drag, de socăcițele din Spermezeu. „Casa tradițională din Spermezeu a aparținut străbunicilor Preasfințitului Episcop Macarie, fiind un monument etnografic reprezentativ pentru arhitectura zonei Văii Țibleșului, ilustrând, prin valențele sale etnologice și de arhitectură vernaculară, în mod definitoriu, cultura şi civilizaţia bistrițeană de la poalele Munților Țibleș. Casa monument din Spermezeu, reconstruită în Muzeul ASTRA, amintește de perioada interbelică, atât prin structură și stil constructiv, cât și prin moștenirea patrimonială ce întregește interiorul etnografic al acesteia. Preasfințitul Episcop Macarie a donat Muzeului ASTRA, cu multă dăruire, obiecte de o valoare etnografică remarcabilă, cu bucuria gândului că generaţiile viitoare le vor putea admira și iubi. Peste decenii, toată această operă de suflet, întâmplată la Muzeul ASTRA, va mărturisi despre dragostea faţă de tradiţiile locului şi despre credinţa străbună ale unor oameni minunaţi” se arată în comunicatul Muzeului ASTRA Sibiu.
„Această gospodărie a străbunicilor Iustin și Marina din satul natal Spermezeu, Preasfințitul Macarie a donat-o muzeului etnografic din Sibiu. La evenimentul organizat de către directorul Ciprian Anghel Ștefan și colaboratorii săi, au fost prezenți și mulți credincioși de toate vârstele care au venit din Spermezeu, conduși de preotul lor paroh Simeon Ioan Buta. La finalul slujbei Preasfințitul Macarie i-a cununat pe tinerii Beniamin și Adela-Marcela” transmite Episcopia Europei de Nord.
Consiliului Județean Bistrița – Năsăud a fost reprezentat de Alexandru Gavrilaș, managerul Complexului Muzeal şi Alexandru Pugna - manager al Centrului Județean pentru Cultură.
„La Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu a fost zi de mare sărbătoare și simțire românească. Patrimoniul Cultural tradițional din zona Năsăudului a fost astăzi la loc de mare cinste în Muzeul din Dumbrava Sibiului. Am avut bucuria de a participa la inaugurarea casei tradiționale din satul Spermezeu, donată de PS Episcop Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, pentru acest muzeu. Am asistat la Sfânta Liturghie săvârșită de înaltul nostru ierarh, însoțit de un sobor de preoți și am transmis împreună cu Alexandru Gavrilaș, managerul Complexului Muzeal Bistrița Năsăud, mesajul președintelui Consiliului Județean Bistrița Năsăud, Emil Radu Moldovan, și a oamenilor din acest ținut, pentru bucuria acestui moment. Se cuvin mulțumiri deosebite managerului acestui muzeu unic din Ardeal, Ciprian Ștefan, pentru organizarea impecabilă a evenimentului și pentru cum ne-a găzduit. De astăzi, patrimoniul spiritual al Văii Țibleșului, de unde vin și eu, este la loc de cinste într-un loc important pentru spiritualitatea Neamului. Ca manager al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița Năsăud, nu pot să nu mă bucur pentru o reușită extraordinară în ceea ce privește nemurirea valorilor spirituale a satelor noastre tradiționale din Bistrița Năsăud. MULȚUMIM PS Episcop MACARIE DRĂGOI, sunteți un IERARH rar! Cu astfel de momente vă promit că ne vom mai întâlni! Doamne Ajută! Duminică frumoasă și Binecuvântată tuturor, așa cum a fost și pentru noi toți, cei ce de la Bistrița, dar și cei de la Spermezeu, care îmbrăcați în straie populare, au prezentat obiceiul "Cununii de grâu", și i-au servit pe cei prezenți cu "jandră" si alte mâncăruri specifice de la noi. A fost cu adevărat o mare sărbătoare. Imaginile de aici spun totul” a transmis, după eveniment, Alexandru Pugna.
După inaugurarea caselor de la Spermezeu, donate de episcopul Macarie Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti şi Muzeului ASTRA din Sibiu, joi, 29 iulie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj - Napoca va fi vernisată a treia casă. Felicitări, părinte episcop !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5