PS Sa a donat Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud Casa tradițională de pe Văile Țibleșului ( conservată la Spermezeu) şi alte două case Muzeului Etnografic al Transilvaniei şi Muzeului ASTRA din Sibiu

( Foto) Felicitări, părinte episcop ! Casa din Spermezeu dăruită de PS Macarie, o adevărată bijuterie a Muzeului Naţional al Satului din Bucureşti

Foto: Bogdan Goean

"Spermezeu, străvechi sat românesc de la poalele Ţibleşului, undeva in nord-vestul judetului Bistrita Nasaud. A fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1456, în actul Conventului din Cluj-Mănăştur. In 1712 este construita o biserica din zid care devine monument istoric in 1955. Spermezeu nu este un sat oarecare, asa cum nici zona din care face parte nu este una obisnuita: Bistrita a fost zona de granita a Imperiului Austro-Ungar si 44 de asezari au devenit puncte graniceresti. In 1914, atunci cand a inceput Marele Razboi, din foarte multe sate toti barbatii au fost trimisi sa lupte pe fronturile din Galitia, Tirol, Franta. Unul dintre cei care i-a insotit pe taranii nostri pe front a fost si preotul din satul Spermezeu, bunicul PS Macarie Dragoi, actualului Episcop al Europei de Nord. Acum citiva ani, casa preotului din Spermezeu a fost donata Muzeului National al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucuresti, iar astazi, la 85 de ani de la deschiderea pentru public a acestei importante institutii de cultura din Romania, casa a fost deschisa spre vizitare"- Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti".
.....
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” împlinește 85 de ani. Pe 10 mai 1936, se inaugura oficial „Muzeul Satului Românesc”, în prezența Regelui Carol al II-lea, a membrilor guvernului, a oficialităților Bucureștiului precum și a elitei culturale din acea vreme din care făcea parte profesorul Dimitrie Gusti însuși. Un moment aparte în cadrul evenimentelor aniversare l-a constituit deschiderea pentru public a casei bunicului Preasfințitului Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord, din Spermezeu, jud. Bistrița-Năsăud, pe care a donat-o muzeului.
..
Muzeul din mijlocul satului Spermezeu, județul Bistriţa-Năsăud, este, de asemenea, realizare de conservare insitu, ce a intrat, prin inaugurarea sa oficială, cu prilejul săvârșirii Slujbei de Sfințire oficiată de către Mitropolitului Andrei Andreicuț al Clujului și Episcopul Macarie Drăgoi al Europei de Nord, în reţeaua de valori patrimoniale a judeţului Bistrița-Năsăud, reprezentând cultura şi civilizaţia de la poalele Munților Țibleș. Casa a aparținut familiei Deneș, fiind cumpărată de Părintele Episcop Macarie Drăgoi, amenajată și împodobită de Preasfinția Sa, apoi donată Complexului Muzeal din Bistrița.
Episcopul este autorul unor studii impresionante de etnologie, fiind doctor în acest domeniu şi un cercetător aplicat. Din dorinţa de a păstra măcar o parte din satul natal nealterată, a achiziţionat, alte două case bătrâneşti care vor ajunge la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca şi Muzeul Astra din Sibiu. „Am recuperat aceste case din datorie şi recunoştinţă faţă de oamenii buni sub oblăduirea cărora am crescut. Toate acestea sunt donaţii, fără să aştept nimic decât să-mi rânduiască şi mie Dumnezeu un colţ de rai, iar casele să rămână pentru totdeauna în istoria neamului nostru. Dacă nu acţionam acum, casele s-ar fi prăpădit. Mi-aş fi dorit ca ele să rămână din generaţie în generaţie în satul nostru, însă am constatat că este imposibil, ele fiind pregătite de demolare. Cu ajutorul lui Dumnezeu le-am recuperat şi le-am oferit în dar, din dragoste pentru aceste locuri. Toate lucrurile primite de la consătenii mei vor fi aşezate în aceste case, iar unele dintre ele sunt deja în colecţia personală de la casa părintească, acolo unde este un muzeu care este vizitat şi preţuit de consăteni, care vin şi se închină aici la Icoana Maicii Domnului Alăptătoare şi se bucură de ceea ce este frumos şi sfânt”,a spus pentru „Răsunetul” episcopul Macarie.

Comentarii

18/05/21 14:26
Delia Velescu

FELICITARI!

18/05/21 21:58
Rus Augustin

„Omul care sfințește locul” - mare nevoie avem de asemenea oameni !.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5