Casa bunicului Episcopului Macarie, din Spermezeu, inaugurată la Muzeul Național al Satului, la împlinirea a 85 de ani de la deschidere. PS Sa a donat şi Casa tradițională de pe Văile Țibleșului, Complexului Muzeal

Alte 2 case tradiţionate dăruite de episcop Muzeului Etnografic al Transilvaniei şi Muzeului Etnografic din Sibiu

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” împlinește 85 de ani. Pe 10 mai 1936, se inaugura oficial „Muzeul Satului Românesc”, în prezența Regelui Carol al II-lea, a membrilor guvernului, a oficialităților Bucureștiului precum și a elitei culturale din acea vreme din care făcea parte profesorul Dimitrie Gusti însuși.
Cu acest prilej, vă invităm în perioada 10-17 mai 2021 să luați parte la o serie de evenimente menite să marcheze împlinirea acestei frumoase vârste pentru unul dintre cele mai vizitate muzee din țară. Pentru că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea MS Regele Mihai I al României, iar muzeul a fost înființat cu sprijinul Fundațiilor Culturale Regale, primind din anul 2020 și Înaltul Patronaj al MS Margareta, Custodele Coroanei române, activitățile dedicate celor 85 de ani de neîntreruptă activitate se vor desfășura sub titlul generic Muzeul și Regalitatea.
Vor fi deschise pentru public expozițiile „Muzeul Satului si Regalitatea” și „Satul regal”, ce vor cuprinde documente, fotografii, obiecte și costume din patrimoniul Casei Regale, Muzeului Satului și Arhivelor Naționale ale României. Publicul va afla astfel despre pasiunile Regelui Mihai I al României și despre cât de mult iubea MS Regina Maria costumul tradițional și îl promova purtându-l.
Un moment aparte în cadrul evenimentelor îl va constitui deschiderea pentru public a casei bunicului Preasfințitului Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord, din Spermezeu, jud. Bistrița-Năsăud, pe care a donat-o în anul 2018 muzeului nostru. Mese rotunde cu tematică științifică, ansambluri populare, cântăreți și artiști cunoscuți, meșteri populari, costume și mașini de epocă, sunt doar alte câteva repere ce vor anima aceste zile de sărbătoare.
Ceremonia oficială de deschidere a Zilelor Muzeului Satului va avea loc în data de 10 mai, la ora 13. În cadrul acesteia, în premieră, vor fi acordate două titluri onorifice de „Ambasador al Muzeului Satului” unor personalități care au promovat și susținut valorile tradiționale și identitare românești. În aceeași zi, împreună cu Romfilatelia va fi lansat Întregul poștal aniversar “Muzeul Satului-85 de ani, (1936-2021)”.
..
Muzeul din mijlocul satului Spermezeu, județul Bistriţa-Năsăud, este, de asemenea, realizare de conservare insitu, ce a intrat, prin inaugurarea sa oficială, din 21 august 2017, cu prilejul săvârșirii Slujbei de Sfințire oficiată de către Mitropolitului Andrei Andreicuț al Clujului și Episcopul Macarie Drăgoi al Europei de Nord, în reţeaua de valori patrimoniale a judeţului Bistrița-Năsăud, reprezentând cultura şi civilizaţia de la poalele Munților Țibleș. Este vorba de o gospodărie ţărănească, ridicată înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, tipică pentru perioada interbelică, alcătuită din casă de locuit, şură mare şi grajd, cărora, în anii anii ’50 -’60, li s-a adăugat bucătăria de vară cu cuptorul de pâine. Casa a aparținut familiei Deneș, fiind cumpărată de Părintele Episcop Macarie Drăgoi, amenajată și împodobită de Preasfinția Sa, apoi donată Complexului Muzeal din Bistrița.
Episcopul este autorul unor studii impresionante de etnologie, fiind doctor în acest domeniu şi un cercetător aplicat. Din dorinţa de a păstra măcar o parte din satul natal nealterată, a achiziţionat, alte două case bătrâneşti care vor ajunge la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca şi Muzeul Astra din Sibiu. „Am recuperat aceste case din datorie şi recunoştinţă faţă de oamenii buni sub oblăduirea cărora am crescut. Toate acestea sunt donaţii, fără să aştept nimic decât să-mi rânduiască şi mie Dumnezeu un colţ de rai, iar casele să rămână pentru totdeauna în istoria neamului nostru. Dacă nu acţionam acum, casele s-ar fi prăpădit. Mi-aş fi dorit ca ele să rămână din generaţie în generaţie în satul nostru, însă am constatat că este imposibil, ele fiind pregătite de demolare. Cu ajutorul lui Dumnezeu le-am recuperat şi le-am oferit în dar, din dragoste pentru aceste locuri. Toate lucrurile primite de la consătenii mei vor fi aşezate în aceste case, iar unele dintre ele sunt deja în colecţia personală de la casa părintească, acolo unde este un muzeu care este vizitat şi preţuit de consăteni, care vin şi se închină aici la Icoana Maicii Domnului Alăptătoare şi se bucură de ceea ce este frumos şi sfânt”,a spus pentru „Răsunetul” episcopul Macarie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5