( Video) Declarație de presă a poliţiei bistriţene privind incidența crescută a cazurilor de COVID19 ! Ce măsuri trebuie respectate !

Având în vedere incidența crescută a cazurilor de COVID19 în județul Bistrița-Năsăud, în această perioadă, polițiștii din toate subunitățile desfășoară activități de verificare, dar și de informare a cetățenilor cu privire la obligațiile pe care le au.

Scopul acțiunilor este de a proteja cetățenii și de a limita răspândirea virusului Sars-Cov-2.

Conform situației la zi, în 9 unităţi administrativ-teritoriale din Bistrița-Năsăud rata de infectare depășește 6/1000 de locuitori, iar în alte 19 rata de infectare este de peste 3/1000 de locuitori. Polițiștii, împreună cu jandarmi, polițiști locali și reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniu desfășoară acțiuni punctuale și verifică modul de respectare a restricțiilor impuse, precum și pe cele privind organizarea unor evenimente private.

Reamintim faptul că, interdicțiile suplimentare de combatere a noului Coronavirus COVID 19 sunt impuse gradual, prin hotărâri ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în funcție de evoluția și incidența cazurilor.

La data de 2 octombrie a.c. , a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr. 1050, prin care se stabilesc noi măsuri ce vor fi aplicate pe durata stării de alertă, pentru prevenirea şi combaterea  efectelor pandemiei de Covid-19.

Astfel, în județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori se instituie o serie de norme pentru desfășurarea activităților, permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:

* Cele vaccinate împotriva virusului SARS-Cov-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;

* Cele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-Cov-2.

Reamintim că certificarea vaccinării și a trecerii prin boală se face, în continuare, prin scanarea codului QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 folosind secțiunea «Verificare reguli interne» din aplicația mobilă «Check DCC» pentru verificarea autenticității, valabilității și integrității certificatului.

Ca titlu de exemplu, enumerăm câteva dintre activitățile la care accesul este permis doar cu prezentarea certificatului digital în localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori:

- organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte poate fi realizată, doar în intervalul orar 5:00-24:00;

- organizarea activității operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii poate fi realizată, doar în intervalul orar 5:00-24:00, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului;

- organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) la interior sau exterior, poate fi realizată doar în intervalul orar 5:00-24:00, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane;

- organizarea activității cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, inclusiv în interiorul centrelor comerciale, precum și la terase, poate fi realizată cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, doar în intervalul orar 5:00-24:00.

De asemenea, în toate localitățile în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura se va face în toate spațiile publice închise și deschise.

Persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19 sunt exceptate de la interdicția de circulație în afara locuinței/gospodăriei, aplicabilă în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20:00-5:00, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori și pe tot parcursul săptămânii, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori.

Recomandăm cetățenilor să aibă grijă de sănătatea lor, să respecte măsurile de protecție individuală și interdicțiile impuse.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5