Vladimir Tismăneanu sau eclipsarea umanităţii

Vă amintiţi de Bubulina din „Zorba grecul”, de personajul din film dacă nu din romanul lui Nikos Kazantzakis? De secvenţa în care bătrâna curvă moare întinsă pe pat şi camera îi este jefuită de un cârd de femei ca nişte corbi. Nerespectarea intimităţii cu moartea a Bubulinei, şocantă, mi-a fost readusă la suprafaţa memoriei de citirea articolului „Menestrelul comunismului dinastic sau cine a fost Adrian Păunescu” de pe Contributors.ro, scris de Vladimir Tismăneanu.

Deoarece textul a fost publicat chiar în ziua morţii poetului, în 5 noiembrie, redactat la repezeală, după cum se observă din anumite greşeli, m-a oripilat. Tismăneanu parcă s-a repezit să fure din lucrurile Bubulinei, a ţinut febril să fie pe fază, în faţă, cu ochii rotiţi hulpav, dând din coate, ca să nu piardă ocazia. Dacă nu mă înşel, jefuitoarele cotoroanţe ale lui Kazantzakis au invidiat-o pe Bubulina pentru mărunţişurile ei şi au urât-o pentru numărul amanţilor. Jefuind-o când tocmai a murit, au crezut că astfel se răzbună pe ea şi-o pedepsesc fiindcă a fost altfel, ieşită din norme, dedulcită la un lux inaccesibil lor. Ce a socotit Tismăneanu când şi-a publicat textul, n-am decât să bănuiesc. Probabil că şi-a imaginat că procedează corect, punând rapid pe masă tot adevărul, ca să stopeze tămâierea deşănţată şi isterică a răposatului pe considerente emoţionale şi de rating. Însă, având dreptate în toate afirmaţiile, a decartat adevărul într-un moment total nepotrivit, avid să atragă atenţia.

Nu sunt deloc un adept al concepţiei să vorbeşti doar de bine despre morţi. Este o ipocrizie. Dar Tismăneanu nu păţea nimic dacă aştepta ca Păunescu să fie măcar îngropat. N-avea nimic de dezvăluit ce nu suporta o amânare de măcar trei zile, în fond a adunat la un loc nişte lucruri ştiute.

N-am fost un iubitor al poetului, ca om l-am considerat întotdeauna un porc, cum s-a autocaracterizat într-un vechi interviu televizat realizat de Mihai Tatulici, iar ca politician mi-a trezit repulsie nu o dată. Dacă se aplica punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, Păunescu n-avea ce să caute în politică. Şi ar fi fost igienic. Totuşi, citind „Menestrelul comunismului dinastic sau cine a fost Adrian Păunescu”, conceput când corpul omului nu s-a răcit încă bine, n-am putut totuşi să nu mă întreb dacă Tismăneanu este un om raţional sau un monstru. Fiindcă a procedat odios. Cu umanitatea eclipsată.

Dumnezeu să-l ierte pe Adrian Păunescu!

Comentarii

10/11/10 14:31
Sorin Teodor

Pozitia dvs este corecta intr-o mare de isterie.

10/11/10 09:54
FAA

Domnule Petria,am citit cu interes randurile Dvs. Parerea mea este urmatoarea :
1 Adrian Paunescu este printre primii 5 poeti ai Neamului Romanesc ( nu are loc sa clasificam poetii,singurul Luceafar este EMINESCU chiar daca ar muri toti patapievici,iarii (ăsta şi numele îl are de necioplit) sau tismănenovicii,etc)
2 Adrian Păunescu a trait în cei 65 de ani cât un om în 3x65 de ani aşa ca greşelile lui omeneşti nu ma interesează!
3 Mizeriile astea de tismanenovici,patapievici,iarici şi cred că şi manolescoviciusii nu au citit în viaţa lor, împreună, atîta cât a scris Adrian Păunescu aşa că ...să-i judece Bunul Dumnezeu nu eu !
4 Cred ca faţă de Adrian Păunescu sunteţi duplicitar dar în sens negativ : nu vreţi nici să vă supăraţi cititorii spunând prostii despre Poet dar nici sa va puneţi rău cu neica nimeni ăsta de Tismănenovici.
5 Aveţi dreptate pe fondul articolului dar nu tineti cont că tismănenovicius ne fiind român nu ştie că nu numai bunul simţ dar şi credinţa ne obligă ca măcar în cele 40 de zile cât sufletul Omului mai rămâne pe pământ ar trebui sa fim mai înţelegători şi rabdatori cu cel chemat la cele veşnice! În rest numai de bine...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5