Vom avea alegeri prezidenţiale anticipate?

Ipoteza organizării alegerilor prezidenţiale anticipate, avansată de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, agită relaţiile şi aşa tensionate din cadrul coaliţiei de guvernare şi situaţia pe întreaga scenă politică. Dacă din punct de vedere constituţional, acest lucru nu este imposibil, Guvernul fiind obligat numai să anunţe alegerile cu 45 de zile înainte, din punct de vedere politic, este o mare problemă

Argumentând că organizarea de anticipate pe 7 iunie, odată cu alegerile europarlamentare, ar reduce costurile în această „perioadă foarte grea de criză”, Radu Berceanu a subliniat că PD-L va lua în considerare această posibilitate.

Pentru ca acest scenariu să fie posibil, este nevoie de demisia sau demiterea preşedintelui Traian Băsescu, al cărui mandat se finalizează la sfârşitul anului, şi nu în vară. În 2003, mandatul prezidenţial a fost prelungit de la patru la cinci ani.

Liderii politici s-au arătat sceptici în faţa acestei posibilităţi, invocând considerete legate de actuala configuraţie politică, recomandări ale instituţiilor europene sau constrângeri constituţionale.

Subiectul a stârnit reacţii şi în rândul liderilor politici judeţeni:

Ioan Turc, preşedinte PNL B-N: „Am observat interesul mare al opiniei publice faţă de Crin Antonescu, care a fost primit bine şi de către presă. Eu cred că Traian Băsescu poate fi învins şi trebuie să fie învins”.

Ioan Nelu Botiş, deputat PD-L: „Ar fi indicat să organizăm alegeri prezidenţiale anticipate, în contextul în care trebuie să gestionăm o criză economică. Problema ţine de lege, dar din punct de vedere financiar, e o soluţie avantajoasă”.

Liviu Rusu, preşedinte CJ: „Poate electoratul ar dori organizarea unui singur scrutin de alegeri. Din punctul meu de vedere, trebuie luată în calcul această posibilitate”.

Radu Moldovan, deputat PSD: „Această devansare a alegerilor l-ar ajuta pe Traian Băsescu. Dacă Băsescu îşi doreşte cu ardoare o devansare a alegerilor, este liber să demisioneze. Noi nu subscriem pentru alegeri prezidenţiale anticipate. Ar fi foarte rău din punct de vedere economic şi social”.

Ioan Ţintean, deputat PNL: „După alegerea lui Crin Antonescu în fruntea PNL, lucrurile s-au complicat. Au început să apară primele semne de neliniştite în tabăra lui Băsescu. Tot la fel de nepregătit este şi Traian Băsescu, ca şi Crin Antonescu. Am mari îndoieli că Băsescu va câştiga încă o dată alegerile…Crin Antonescu nu va fi <> şi nici nu va face tuşă în politică”. ă>

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5