Zăpadă în Pasul Rotunda! Jandarmii montani au sărit în sprijinul unei maşini blocate

Sâmbătă, 20 decembrie a.c., în jurul amiezii, o patrulă de Jandarmerie Montană din cadrul Postului de Jandarmi Montan Rodna care se afla în serviciul de patrulare în zona Pasul Rotunda, a întâlnit  un bărbat care din cauza poleiului nu mai putea înainta cu autovehiculul pe care îl conducea.

 

Imediat jandarmii montani au sărit în sprijinul bărbatului care era blocat cu autovehiculul din cauza poleiului şi a zăpezii, chiar dacă era echipat corespunzător sezonului rece.

Cei trei jandarmi montani (plt. maj. Bindiu Iosif, plt. maj. Forogău Victor şi plt. maj. Nistor Vasile), au acordat sprijin lui Ovidiu B. de 21 de ani, prin deblocarea autovehiculului şi însoţirea în siguranţă, aproximativ 6 km, până în zona numită Podul Bistriţei.

Autovehiculul a fost blocat în zona cunoscută sub denumirea Izvorul Someşului . Bărbatul venea din Arad şi intenţiona să ajungă în judeţul Suceava.

 

         Jandarmeria Montană Rodna, informează pe cei interesaţi faptul că   DN 17D - Valea Mare - Pasul Rotunda – Cârlibaba, este închis în perioada de iarnă.

 

         Pentru evitarea situaţiilor nedorite cauzate de căderile de zăpadă şi a temperaturilor scăzute, jandarmii montani, atât cei din Rodna cât şi din Piatra Fîntînele, recomandă turiştilor să ţină cont de următoarele sfaturi:

-         să se informeze asupra itinerariului propus, a gradului de dificultate, condiţiile climaterice locale, precum şi starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu (acolo unde acestea există);

-         să consulte prognoza meteorologică înainte de a pleca în drumeţii;

-         să aibă echipament adecvat zonei de munte, lanternă, rucsac şi trusă de prim ajutor, sac de dormit;

-         să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu;

-         persoanele amatoare de schi să folosească un echipament adecvat şi să aleagă pârtia de schi în funcţie de nivelul de pregătire;

-         să nu pornească pe un traseu după consumarea băuturilor alcoolice; 

-         să echipeze autoturismele pentru iarnă şi să aibă carburant suficient pentru a rămâne cu motorul pornit, în situaţii de înzăpezire; 

-         să solicite sprijinul jandarmilor montani apelând numărul unic de urgenţă 112, specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.

       Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Gelu Voievod Bistriţa-Năsăud, cuprinde două posturi de Jandarmerie montană la Rodna şi Piatra Fîntînele.

 

Compartiment Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5