Ziua Eroilor - sărbătorită la monumentele eroilor din Budeşti

prof. Augustin Rus

   De mai mulți ani conducerea României și Biserica Ortodoxă Română au ajuns la o înțelegere ca în ziua sărbătorii religioase a Înălțării Domnului să fie pomeniți eroii neamului românesc care în timpuri și locuri diferite s-au jertfit pentru apărarea pământului strămoșesc, pentru credință, pentru libertate și demnitate. Este un gest de recunoștință a fiecărei generații să  înalțe rugăciuni către bunul Dumnezeu pentru ca sufletele eroilor să-și găsească odihna cuvenită, să le fie pomenite numele pentru a nu fi uitați, să li se înalțe imnuri de slavă.

Înțelegând că ”cine-și uită trecutul riscă să-l retrăiască”, elevii școlilor din comuna Budești, însoțiți de învățătorii și profesorii lor participă la această sărbătoare pentru a rămâne cu obișnuința încă din perioada copilăriei că ei aparțin unei comunități din care mulți bărbați în puterea vârstei s-au desprins de familiile lor pentru că aveau de îndeplinit o îndatorire, anume aceea de apăra un teritoriu în care și-au dus viața înaintașii, chiar dacă știau că mulți nu se vor mai întoarce niciodată să-și revadă familiile sau locurile de unde au plecat. Avem noi oare voie să îi uităm? – fără îndoială că nu, și cinste urmașilor acestor bărbați care își amintesc în fiecare an de ei, le aduc jertfe, le înalță rugăciuni, rememorează faptele lor, deși acești urmași direcți sunt de la un an la altul tot mai puțini.

   La monumentele eroilor din  satele Budești, Țagu și Țăgșor s-au oficiat slujbe religioase la care  au participat urmași ai eroilor din aceste sate, oficialitățile comunei, enoriași, elevi ai școlilor, alți săteni, s-a păstrat un moment de reculegere. După încheierea slujbei religioase, primarul comunei,domnul Codrea Vasile și profesorul de istorie Rus Augustin au rostit scurte alocuțiuni în care au arătat că trebuie să dăm eroilor respectul cuvenit, să le pomenim numele , să ne amintim acum și în anii următori de faptele lor, să dovedim că putem trăi în armonie și înțelegere cu noi înșine, cu vecinii, cu natura, cu Dumnezeu, pentru că:

                                   ”Eroii  nu  ne  părăsesc  nicicând

                                     Li  se  aud  profund  prin  secoli  pașii,

                                     Noi  trecem  toți,  dar  ei  rămân,

                                     Mereu  contemporani  cu  toți  urmașii”

         

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5