La Budeşti, de Ziua Eroilor
În toate bisericile și școlile din satele comunei Budești s-au desfășurat în ziua de 25 mai momente mai deosebite prin care s-au cinstit eroii proveniți din aceste sate, oameni care în timpuri și locuri diferite și-au dat ce au avut ei mai de preț - viața – ,pentru apărarea pământului strămoșesc, pentru libertate și demnitate. Este un gest de recunoștință a fiecărei generații să le pomenească numele, să înalțe rugăciuni către bunul Dumnezeu pentru ca sufletele lor să-și găsească odihna cuvenită după faptele lor. Urmașii direcți ai eroilor sunt pe an ce trece tot mai puțini dar faptul că există în calendarul creștin o zi de sărbătoare - Înălțarea Domnului (Ispas) – Ziua Eroilor, ocazie cu care în toate bisericile se oficiază slujbe speciale de pomenire, iar în majoritatea unităților de învățământ, preșcolarii și elevii, sub îndrumarea cadrelor didactice, cinstesc prin versuri și cântece adecvate pe eroii localităților, este un semn de normalitate și respect ce are șanse să continue și în viitor.
Prin grija Consiliului Local, a primarului comunei Budești, domnul Vasile Codrea, împrejurul monumentelor eroilor din satele Budești, Țagu și Țăgșor a fost bine rânduit, au fost arborate drapele noi ale României și U.E, au fost depuse frumoase coroane și buchete de flori, semn că
„Eroii nu ne părăsesc nicicând,
Li se aud profund prin secoli pașii
Noi trecem toți, dar ei rămân
Mereu contemporani cu toți urmașii”.
Comentarii
Iata ce scria Nicolae Iorga într-un articol publicat in ziarul “NEAMUL ROMÂNESC” din 11 iunie, 1932:
“Ziua aceasta e consacrată eroilor. Eroismul pe care-l sărbătorim astăzi e înainte de toate amintirea celor cari au căzut pe câmpul de luptă pentru dreptatea neamului şi întregirea patriei sfâşiate. Nu se pot cinsti îndeajuns acei cari cu mândrie şi-au dat vieaţa pentru ca să trăim în margenile pământului locuit, muncit şi apărat de neamul nostru şi ale căror nume ar trebui păstrate recunoscător din generaţie în generaţie . Familiile lor, lăsate uneori în sărăcie, vor tresări de singura mângâiere per care le-o putea da , la pomenirea numelor acelora cari au rămas vii în inimile lor pentru totdeauna rănite. Iar copii lor văzând cum nu se uită jertfa cea mai mare pentru patrie, vor creşte cu aceeaşi aplecare spre sacrificiu în folosul celor de-un sânge cu dânşii.”
Apoi, articolul continuă cu un text care se potriveşte perfect situaţiei din zilele noastre:
“Veşnica lor pomenire, a tuturor, pănă la recrutul trimis de-a dreptul în foc, pănă la bătrânul rezervist căzut alăturea de feciorul lui , care şi el face parte astăzi din pomelnicul naţional. Fiecare gând la dânşii este o curăţire morală pentru aceia cari , astăzi se lasă ispitiţi de zadarnice mulţămiri ale vanităţii , ori de patima banului căpătat fără acea muncă prin care singură se îndreptăţeşte o avere”.
FĂRĂ COMENTARII !
Adaugă comentariu nou