Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei

Director DSP BN, dr. Anca Andriţoiu

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Bistrita-Nasaud celebrează în data de 28 iulie 2014, Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei este un eveniment anual care are loc în 28 iulie şi se concentrează la nivel mondial asupra grupurilor de pacienţi şi persoanelor care trăiesc cu hepatita virală. Este o oportunitate de a sensibiliza şi de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor şi a accesului la testare şi tratament.

Milioane de oameni din întreaga lume celebrează în prezent Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei. În acest an, tema campaniei este: HEPATITA: IA AMINTE!
Scopul campaniei este de a creşte gradul de conştientizare al populaţiei cu privire la hepatitele virale şi de a face un apel pentru acces la tratament, programe de prevenire mai bune şi acţiuni guvernamentale.

Hepatitele virale ucid 1,5 milioane de oameni din întreaga lume, în fiecare an. La fel de multe decese ca şi cele prin HIV / SIDA. Pentru a 8-a cauză majoră de deces la nivel mondial, hepatita virală este extrem de neglijată.De asemenea, hepatita virală este principala cauză de cancer hepatic, iar cancerul hepatic este a doua cauză de deces prin cancer.
La nivel mondial, se estimează 1,4 milioane de cazuri noi de hepatită virală A anual şi, deşi nu se cronicizează, poate genera pierderi economice semnificative şi consecinţe sociale în comunităţile afectate.

Conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în anul 2012, incidenţa hepatitei virale tip A a fost de 16,9 la 100.000 de locuitori, cu 35,2% mai mare faţă de 2011, când România se afla pe primul loc între incidenţele din Uniunea Europeană.
Hepatita B este una dintre cele mai frecvente infecţii virale din lume. OMS estimează că două miliarde de oameni au fost infectaţi cu virusul hepatitei B şi aproximativ 350 de milioane de oameni trăiesc cu infecţii cronice.

În ceea ce priveşte hepatita C, la nivel mondial există aproximativ 170 de milioane de oameni infectaţi cronic cu virusul hepatitei C. În anul 2000, OMS a estimat că 3-4 milioane de persoane sunt infectate în fiecare an.
În regiunea OMS Europa, aproximativ un adult din 50 este infectat cu virusul hepatitic B sau are infecţie cronică cu virus hepatitic C.

În România, conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în anul 2013 s-au înregistrat în sistemul naţional de supraveghere un număr de 662 cazuri de hepatite virale tip B şi C, cu 2% mai puţine faţă de anul 2012, în continuarea trendului descendent pentru HVB şi a celui uşor ascendent pentru HVC.
Deşi s-au înregistrat progrese vizibile în privinţa tratamentului, accentul trebuie pus pe prevenţie, cu atât mai mult cu cât există profilaxie specifică pentru hepatita virală tip A şi hepatita virală tip B, prin produse vaccinale eficiente şi sigure.

De asemenea, măsurile preventive nespecifice - ameliorarea condiţiilor de sanitaţie, asigurarea potabilităţii apei, a igienei alimentare, respectarea regulilor de igienă personală şi colectivă, implementarea strategiilor de siguranţă a tratamentului parenteral, transfuziilor de sânge şi conduitei sexuale, reduc impactul hepatitelor virale asupra sănătăţii publice.

În România, Campania de celebrare a Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitei, având sloganul „HEPATITA: IA AMINTE!” este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică. Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud asigură pe perioada campaniei materiale IEC şi distribuirea lor în special în locurile cu mare densitate de populaţie (pieţe, autogară, tabere de copii etc.).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5