Decembrie, luna națională a informării despre bolile transmisibile: HIV, tuberculoză, hepatită
La nivel național, luna decembrie este dedicată informării despre bolile transmisibile HIV/SIDA, tuberculoză și hepatită virală. Sub sloganul „ZeroDiscriminare”, anul acesta, Institutul Național de Sănătate Publică, cu sprijinul direcțiilor de sănătate publică, desfășoară o campanie de informare cu privire la impactul bolilor transmisibile asupra individului, asupra societății și cu privire la conștientizarea riscurilor de infectare.
Infectarea cu HIV, bacilul tuberculozei și virusuri hepatitice nu are impact doar asupra sănătății, ci și asupra integrării în societate, de multe ori persoanele diagnosticate ajungând să fie marginalizate și stigmatizate, iar, uneori, toate acestea duc la sărăcie. Eliminarea stigmatizării și discriminării și fundamentarea răspunsurilor noastre prin prisma drepturilor omului sunt esențiale pentru a pune capăt acestor boli transmisibile.
Infecția cu HIV poate fi gestionată prin regimuri de tratament compuse dintr-o combinație de trei sau mai multe medicamente antiretrovirale (ARV). Terapia antiretrovirală actuală (ART) nu vindecă infecția cu HIV, dar suprimă foarte mult replicarea virală în organism și permite recuperarea sistemului imunitar al persoanei pentru a consolida și recâștiga capacitatea de a combate infecțiile oportuniste și unele tipuri de cancer.
Numărul persoanelor nou diagnosticate cu HIV în Regiunea Europeană a OMS a crescut cu 19% în ultimul deceniu, în timp ce numărul cazurilor noi în țările din UE/SEE a scăzut cu 9% în aceeași perioadă
Conform datelor publicate de INSP București la 30 iunie 2022 pentru țara noastră care a acumult în perioada 1985-2022, 26.554 de bolnavi HIV/SIDA, lucrurile stau astfel: din totalul menționat 17.664 sunt bolnavi SIDA și 8890 sunt bolnavi HIV. Au fost pierduți din evidențele oficiale 794 de bolnavi HIV/SIDA copii și adulți. În intervalul de timp menționat, au decedat 17.536 persoane. Din numarul total al pacienților în viață 157 sunt copii între 0-14 ani, 131 copii între 15-19 ani și 16.699 de persoane sunt cu vârsta peste 20 de ani. Cazuri noi HIV/SIDA nou identificate în perioada 01.01- 30.06.2022 sunt în număr de 264.
Institutul Național de Pneumoftiziologie “Prof. Dr. Marius Nasta”, organismul competent pentru supravegherea tuberculozei în România, a raportat în sistemul european TESSY, pentru anul 2020, 7693 de cazuri de tuberculoză. Odată depistat cazul de tuberculoză, cea mai eficientă metodă de a preveni transmiterea bacteriei la alte persoane este tratamentul corect și complet al cazului !
Conform datelor raportate către INSP - CNSCBT, continuă trendul descendent pentru incidența raportată a hepatitei virale B. În anul 2021 au intrat în sistemul național de supraveghere pentru hepatitele virale B și C –29 de cazuri, cu 19 mai puține față de anul precedent.
Campania dedicată informării și conștientizării despre impactul acestor boli transmisibile este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.
STOP HIV, TB, HEPATITĂ
Director executiv,
Dr. Anca Andrițoiu
Adaugă comentariu nou