Ziua Mondiala de lupta impotriva Hepatitei (ZMLH) 28 iulie 2011

Hepatita este o inflamaţiea ficatului ce reprezinta cel mai frecvent rezultatul unei infecţii virale A,B,C,D,E sau G. Numeroase alte cauze (alcool, efecte secundare ale unor medicamente, toxine) pot genera hepatite sau agrava o hepatita virala. Netratate si neacompaniate de masuri stil de viata, hepatitele virale se cronicizeaza si conduc la boli grave precum ciroza si cancerul hepatic. Numai hepatitele virale B (HVB)şiCprovoaca decesul a circa un milion de oameni anual, in intreaga lume. La nivel global suntîn prezent afectati de hepatită cronicăBsauC circa 500 milioanede oameni.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recunoste hepatita virala ca o problema majora de sanatate publica.

Pe 28 iulie 2011 are loc prima celebrare a unei Zile Mondiale de Lupta impotriva Hepatitei (ZMLH)la nivel global, sub auspiciile OMS.

Tema ZMLH 2011 este urmatoarea: Hepatita virala in 2011 – cunoasterea riscurilor, vaccinarea, preventia, stil de viata personala si colectiva si este reluata pe scurt in sloganul: Hepatita: sa o cunostem, sa ne testam, sa ne protejam,sa o combatem impreuna!

ScopulZMLH 2011se refera la reflexie & masuri privind reducerea incidentei infectărilor cu viruşi hepatici si subsumeaza obiective precum: actiune privind introducerea sau sporirea acoperirii vaccinale HVB & HVA, constientizarea privind masurile de preventie stil de viata la populatia generala, intarirea masurilor de igiena spitaliceasca, protectie sporita pentru grupurile cu risc inalt de infectare.

Pilonul principal al preventiei hepatitelor virale de tip B si A – cele mai virulente - este reprezentat de vaccinare.

Alaturi de vaccinare, masurile de protectie stil de viata personala si colectiva (referite ca masuri nespecifice) sunt indispensabile in preventia si controlul hepatitelor virale. In esenta acestea privesc:

- igiena personala stricta (spălatul pe mâini dupa toaleta, inainte de mese; tacâmuri, vesela şi pahare nefolosite in prealabil);

- igiena stricta în colectivităţi copii/tineri (şcoli, grădiniţe şi cămine studenţeşti);

- folosirea numai a seringilor şi acelorde unica utilizare;

- sterilizarea corectă a instrumentarului medical/stomatologic;

- igiena şi dezinfectare stricte în spitale, laboratoare, maternităţi şi stomatologie;

- igiena sexuala stricta.

Insfarsit, calitatea controlata a apei potabile precum si standardele decente de salubrizare si sanitatie participa la franarea raspandirii virusurilor hepatice.

In Romania schema nationala de imunizare prevede vaccinarea obligatorie HVB cu 3 doze la sugari (nastere, 2 luni, 6 luni) in intreaga tara, precum si vaccinarea HVA pe o parte din teritoriu (din 2009), mai ales in conditii speciale (calamităţi naturale, contactii din focare constituite).Acoperirea vaccinala HVB medie este mai mare de 90 procente, dar acoperirea in comunitatile defavorizate (rromi) ramane modesta.

Analiza de situatie sugereaza ca hepatitele virale raman o problema serioasa de sanatate publica si in tara noastra. Incidenta HVB a scazut semnificativ in ultima decada plecand insa de la un nivel foarte ridicatin 2001, ceea ce ne mentine inca mult peste media UE. Incidenta HVA ne situeaza intre primele 3 locuri cele mai defavorabile in UE. Din fericire ratele HVC se gasesc sub media UE, cu o sugestie insa de crestere intre 2007 si 2008.

Acoperirea cat mai larga posibila (catre comunitatile defavorizate) a vaccinarii HVB obligatorii in Planul National de Imunizare si extinderea vaccinarii HVA dincolo de situatiile de criza trebuie si la noi complementate de masuri nespecifice privind igiena personala & colectiva privind populatia generala si grupurile de risc comune tuturor formelor de hepatita virala.Difuzarea pe scara larga si urmarirea implementarii acestor masuri fac parte din misiunea comunitatii nationale de promovarea a sanatatii, dar implica de asemenea o coalizare sociala foare larga.

In judetul nostru incidenta HVB este raportata in 2010 la 1,89%000 , fata de media nationala de 2,4/100.000 locuitori si maximul inregistrat in judetul Ilfov (4,4/100.000).

In privinta HVA, incidenta acestui tip de hepatita este raportata in 2010 la 10,71%000,fata de media pe tara de 16,2/100.000 si maximul inregistrat in judetul Covasna (85,7/100.000).

In sfarsit in privinta HVC incidenta pe anul 2010 este raportata la 0.9%000, fata de 0,3/100.000 media nationalasi maximul de 2,0/100.000 inregistrat in judetul Bihor.

Cu ocazia ZMLH 2011 in judetul nostru se organizeaza urmatoarele actiuni:

- Distribuire de pliante catre populatia monitorizata la punctul stradal amenajat in Zona pietonala in ziua de 28 iulie, ora 11.00

- Activitati de distribuire materiale IEC in fata supermarketurlor (Lidl, Unicarm,Kaufland, Carrefour, etc.) cele doua piete, Centrul Antidrog, Centrul de Singe, Centrul de Dializa

- Informare si distribuire de materiale informative prin asistentii medicali comunitari si mediatorii sanitari in comunitatile rurale de care apartin

- Distribuire matariale la nivelul spitalelor, policlinicilor, Cabinet Planificare Familiala

- Acoperirea cu materiale IEC a oraselor din judet: Nasaud, Singiorz-Bai, Beclean prin reteaua medicala

- Punct de informare in taberele din judet cu materiale IEC privind hepatita, consumul de alcool, consumul de droguri.

Coordonator Program Educatie pentru Sanatate,

Soc.Mirela Parker

Director Adj. de Sanatate Publica,

Dr. Doina Petri

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5