Trei evenimente de referinţă în viaţa Corpului Experţilor Contabili şi a Contabililor Autorizaţi

„Ziua Naţională a Contabilului Român”

Într-o organizare de excepţie a avut loc, în 21.09.2011, în localul cunoscutului restaurant „Bistriţa”, o manifestare de excepţie, organizată de Corpul Experţilor Contabili şi a Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), Filiala Bistriţa-Năsăud, care a inclus sărbătorirea a trei evenimente: „Ziua Naţională a Contabilului Român”, împlinirea a „90 de ani de la înfiinţarea CECCAR” şi „Topul local al celor mai bune societăţi membre CECCAR”, prilej de bucurie pentru specialiştii judeţului nostru, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul financiar-contabil.

Deschiderea oficială a evenimentelor a fost efectuată de preşedintele filialei, d-na Hăbălău Maria, subliniind faptul că sărbătoarea este unitară, la nivelul întregii ţări, prin organizarea gestionată de CECCAR.

De ce s-a ales ziua de 21 septembrie, pentru a marca „Ziua Naţională a Contabilului Român”? Potrivit informaţiilor CECCAR, a fost aleasă ziua de 21 septembrie pentru că aceasta sugerează echilibru, în această zi fiind echinocţiul, când ziua este egală cu noaptea. „Profesia contabilă este privită ca cea care gestionează, calculează şi păstrează echilibrul între „cât trebuie” şi „de unde luăm”. Cu alte cuvinte, este o profesiune ce presupune mult tact şi echilibru”.

Mai mult, 21 septembrie este şi începutul zodiei Balanţei, balanţa având şi ea o semnificaţie importantă pentru contabili. Mai exact, CECCAR precizează ca simbolul profesiei contabile este contul, instrument care se prezintă de cele mai multe ori sub forma unui T sau a unei balanţe. „Nu mai punem la socoteală faptul că există chiar şi un alt instrument de lucru cu denumirea de Balanţa”.

În continuare, preşedintele, d-na Hăbălău Maria, a prezentat mesajul Consiliului Superior al CECCAR.

În calitate de reprezentant din partea DGFP BN, domnul dr. ec. Pop Radu Vasile – şef adj la Administraţia Financiară Bistriţa, a remarcat buna colaborare la nivel local între membrii filialei şi angajaţii din cadrul DGFP BN şi a AF Bistriţa, un număr semnificativ dintre angajaţi fiind experţi contabili şi contabili autorizaţi.

A urmat prezentarea temei profesionale, de către d-ne Login Poni, director executiv al CECCAR, Filiala Bistriţa, „Accesul IMM-urilor la finanţare – drumul către reabilitare”.

S-au acordat Diplome de merit persoanelor nominalizate de către Consiliul filialei Bistriţa, şi anume. DRAGOTĂ DINU - expert contabil, liber profesionist Bistriţa; Suciu Ioan – administrator EC, SC Suciu&CO SRL, Galoş Mărioara – contabil autorizat, angajat Federalcoop BN – Cabinet individual; Staicu Ştefan- administrator CE, SC Evalcont SRL, Botca Mariana – administrator EC, SC Cartea Mare Prest SRL, Pintea Maria – expert contabil, liber profesionist Bistriţa, Râpan Teodor - contabil autorizat, liber profesionist Ilişua, Ioviţa Maria – contabil autorizat, liber profesionist Năsăud, Herlea Lenuţa – administrator EC, SC Cabinet de Contabilitate Herlea Lenuţa SRL Beclean, Bujor Dorel – administrator EC, SC BDC Contab SRL Năsăud.

Manifestările au continuat cu „Topul local al celor mai bune societăţi membre CECCAR”.

Pentru stimularea activităţii societăţilor membre CECCAR care-şi îndeplinesc anual condiţiile de exercitare a profesiei contabile şi plătesc la termen cotizaţiile profesionale, s-a considerat oportună organizarea unui top în care să fie premiate cele mai bune firme membre CECCAR. Topul firmelor se organizează anual, la nivel naţional şi la nivelul filialelor, în ziua de 21 septembrie, în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Naţională a Contabilului Român.

În top sunt cuprinse toate firmele de expertiză şi de contabilitate membre CECCAR, cu activitate în ultimii trei ani.

Topul local al celor mai bune societăţi membre ale CECCAR, filiala Bistriţa este format din următoarele firme: Premiul special al anului 2011 – Locul I, Diploma înrămată cu scris auriu, Trofeu metalic auriu – Societatea comercială UNIBILCONT SRL Bistriţa; firme de top ale anului 2011 – Locul II, Diploma înrămată, trofeu metalic – Societatea comercială CONT CONSULTING SRL Năsăud; topul firmelor membre CECCAR – Locul III, Diploma Societatea comercială E.M. AUDIT CONT SRL Bistriţa şi Societatea comercială EURO-CONT EXPERT SRL Bistriţa

În continuare, d-na preşedinte Hăbălău Maria a efectuat o scurtă prezentare a evenimentului „90 de ani de la înfiinţarea CECCAR”.

Precizez că în anul 1921 s-a înfiinţat Corpul Contabililor Autorizaţi şi Experţilor Contabili din România a cărui preşedinte a fost ales profesorul Grigore Trancu – Iaşi, reales în această funcţie, succesiv, timp de aproape 20 de ani. Atunci când s-au naţionalizat şi serviciile contabile, profesia contabilă şi-a făcut datoria – fireşte, în limitele şi cu constrângerile specific perioadei în structuri de întreprinderi, de instituţii, în educaţie şi cercetare. Revenind însă la perioada postdecembristă, reamintesc că reînfiinţarea Corpului în 1992, consfinţită prin lege în 1994, a reprezentat repunerea în drepturi a unei profesii cu rol deosebit în economia românească, în societatea noastră, în ansamblul ei.

Vicepreşedintele CECCAR, Filiala Bistriţa, dl. Nedelea Liviu, a arătat că „datorăm respect şi recunoştinţa noastră numeroşilor colegi care au adus o contribuţie semnificativă la profesia contabilă şi obiectivele acesteia în ultimii 20 de ani”.

Filiala Bistriţa a acordat 2 distincţii cu ocazia aniversării a 90 de ani de la înfiinţarea CECCAR, respectiv Medalia „90 de ani de la înfiinţarea CECCAR” următorilor domni: Mureşan Teodor – expert contabil de onoare şi Zăgrean Anchidim – fost preşedinte al filialei în perioada 1996-2008. Înmânarea distincţiilor s-a efectuat de către vicepreşedintele filialei, dl. Nedelea Liviu.

O zi semnificativă pentru nişte oameni deosebiţi, cu un rol bine determinat în viaţa societăţilor comerciale.

„La mulţi ani!”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5