În 2018, împăduriri integrate pe 360 hectare. Peste 1,8 milioane puieţi plantaţi

    În primăvara acestui an, la nivelul județului Bistrița-Năsăud sunt prevăzute a se executa împăduriri integrale pe o suprafață de 361,94 ha din care 28,05 ha sunt proprietate publică a statului și 333,89 ha proprietate publică a unităților administrativ teritoriale, unde se vor planta peste 1,8 milioane puieți , a anunţat ing. Daniel Pop, şef Seviciu Garda Forestieră Judeţeană Bistriţa-Năsăud, în cadrul Colegiului Prefectural.

         Potrivit acestuia, în plus, se vor executa completări în plantațiile înființate în fondul forestier în anii anteriori, pe o suprafață de 69,34 ha  (4,57 ha proprietate publică a statului și 64,77 ha proprietate publică a unităților administrativ teritoriale), unde  se vor planta peste 70.000 de puieți.

    Marea majoritate a puieților folosiți pentru executarea acestor lucrări sunt produși in pepinierele proprii ale Direcției Silvice Bistrița, ale ocoalelor silvice private și în pepinierele private din raza județului nostru.

    «În perioada 15 martie-15 aprile, cu ocazia Lunii plantării arborilor, în județul Bistrița-Năsăud s-au desfășurat o serie de acțiuni publice de popularizare și educare privind rolul și importanța pădurii precum și activități practice de realizare de plantații forestiere, cu participarea unor instituții publice, ONG-uri și voluntari. Astfel de acțiuni s-au desfășurat pe raza comunelor Sânmihaiu de Câmpie, Budești, Mărișelu, Romuli, Șanț, Telciu, Feldru, Lunca Ilvei, Șieu Odorhei etc », a declarat Daniel Pop.

    În toamna anului 2017 pe raza Comunei Budești s-au demarat lucrările de  împădurire a unei suprafețe de 41,07 ha teren agricol degradat constituită într-un perimetru de ameliorare, lucrări finalizate în primavara acestui an. Autoritatea contractantă a acestui obiectiv de investiții este Ministerul Apelor și Pădurilor prin Garda Forestieră Cluj, iar beneficiar este comuna Budești.

    «În cazul perimetrelor de ameliorare a terenurilor degradate existente pe raza județului, finanțate din fonduri bugetare și din fondul de ameliorare a fondului funciar, personalul Gărzii Forestiere acordă asistență tehnică de specialitate, propune și avizează formulele de împădurire în concordanță cu condițiile staționale, cu gradul și tipul de eroziune, execută recepția lucrărilor de împădurire, a lucrărilor de întreținere a plantațiilor, efectuează controlul anual al regenerărilor, constată și evaluează eventualele pierderi provocate de calamități.

    După realizarea “reușitei definitive” plantațiile respective sunt incluse în fondul forestier național, sunt predate în pază și administrare unui ocol silvic autorizat iar beneficiarii investițiilor sunt unitățile administrativ teritoriale proprietare a terenurilor respective”, a adăugat şeful Gărzii Forestiere Bistriţa-Năsăud.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5