În 2020 încep lucrările la a doua celulă de depozitare de la Tărpiu. Proiect european pentru o staţie de tratare mecano-biologică a deşeurilor

Directorul executiv al ADI Deşeuri Bistriţa-Năsăud, Pavel Plăian, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în acest an vor începe lucrările de construcţie pentru a doua celulă de la Depozitul ecologic de la Tărpiu.

          „La a doua celulă urmează să înceapă cât de repede lucrările. A fost asigurată finanţarea, au fost făcute studiile geo şi în momentul în care vremea o să permită, va începe execuţia”, a declarat Pavel Plăian.

          În mod normal, în 2020, România ar trebui să arunce la groapa de gunoi doar 50% din deşeurile generate, dar din păcate se depozitează peste 90%. În schimb, ţările surori din Uniunea Europeană au ajuns la un grad de depozitare de 10-15% din deşeurile colectate. „Schimbările climatice, dar şi schimbarea de paradigmă a Uniunii Europene vine de la faptul că nu se mai doreşte depozitarea deşeurilor. Economia circulaă înseamnă reutilizarea şi reciclarea deşeurilor şi nu aruncarea lor la groapa de gunoi. Asta încercăm să facem şi în Bistriţa-Năsăud”, a explicat consultantul ADI Deşeuri, Răzvan Blid.

          Într-un interval de 2-3 ani se doreşte inclusiv reutilizarea deşeurilor menajere. „Tot deşeul din pubela neagră trebuie să treacă printr-un proces de tratare, transformare şi valorificare, iar lucrul ăsta va face obiectul următorului proiect european la care Consiliul Judeţean lucreză în acest moment, proiect foarte important, în jur de 40 milioane euro, accesate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare şi care prevede înfiinţarea unei staţii de tratare mecano-biologică la Tărpiu, pentru producere de biogaz. Se va ajunge la depozitare cu 10%, ţinta pe care o are România”, a completat Pavel Plăian.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5