680 de ani pentru Biserica Reformată din Şintereag, aniversaţi cu invitaţi din ţară şi din străinătate

Episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, preoţi din ţară şi din străinătate aparţinând aceleiaşi confesiuni, coordonatorul Protopopiatului pe care cultul îl are la Dej, primarul, ziarişti, artişti, profesori de teologie – toţi vor participa la sfârşitul săptămânii viitoare la aniversarea a 680 de ani de existenţă a bisericii maghiarilor din Şintereag. Evenimentul se va petrece pe parcursul a două zile, sâmbăta şi duminica din 1 şi 2 iunie, şi este prilejuit şi de renovarea (cu păstrarea specificului) lăcaşului religios ajuns la ceas de sărbătoare.
Momentele festive vor începe la ora 11.00, cu o slujbă religioasă săvârşită de Kato Bela, episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, urmată de împărtăşania slujită de Banyai Csaba, protopopul reformat din Dej, şi de prezentarea (Varga Jutka) unei publicaţii despre biserica cinstită acum la Şintereag, apărută cu sprijinul Consiliului Judeţean Harghita. Salutul către invitaţi va fi rostit de către preotul amfitrion, Felszegi Imre. Partea a doua a manifestărilor din 1 iunie se va ţine începând cu ora 18.00, prin slujba săvârşită de Machiel Oppenhuizen, părintelui reformat din Apeldoorn (Olanda), în acompaniamentul corului comuniunii din localitatea olandeză. Predica va fi tradusă de Szekely Josef, preot din Cluj-Napoca, cel care va prezenta şi rezultatele relaţiilor maghiaro-olandeze. Anneke Kluiters va expune raporturile frăţeşti Samuelkerk - Şintereag, după care va cânta corul bisericesc din Pasaret, dirijat de Cseri Zsofia.
Pe acelaşi fundal sonor, Cuvântul Domnului va fi rostit şi în 2 iunie, începând cu ora 11.00, de către Foldvari Tibor, slujitor al bisericii din Budapesta. “La ce-ţi ajută?” este titlul unei expuneri despre importanţa Catehismului de la Heidelberg în viaţa bisericii şi a omului reformat maghiar, realizată de Juhasz Tamas, profesor de teologie. De la ora 18.00, slujba religioasă va fi oficiată de Varga Laszlo, preot reformat în Şintereag în perioada 1969 – 1975. “Din ce motiv este mai maghiar Psalmul 55” este tema dezbaterii ce va urma, cu abordări despre actualitatea operei corale “Psalmus Hungaricus” de Kodaly Zoltan, în prezentarea lui Laszlone Varga Judit.
Pe lista invitaţilor se află artişti plastici din Budapesta (Brada Tibor, Deak Ilona), sculptorul în lemn Szollosi Vilmos, Decsei Attila (UDMR), Balazs Janos (TVR), Izsak Ildiko (Duna TV), Laszlo Edit (Radio Târgu Mureş), Somogyi Botond (redactor-şef Uzenet).
Din 1332, de când există, până astăzi, Biserica Reformată din Şintereag a avut 26 de preoţi slujitori. Înscrisă pe lista monumentelor istorice, cu structură şi decoraţiuni aparţinând stilului gotic (bolţile înlocuite din cauza distrugerilor provocate de atacul turco-tătar din 1661 sunt în stil baroc), cu elemente autentice, reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]